Радев връчи мандат на Главчев, обяви се за избори 2 в 1 и заяви: Няма да участвам в съставянето на служебния кабинет

  • 30 март 2024 14:00

  • 5634
  • 18
© Булфото

Едва ли има смисъл да коментирам повече конституционните промени в частта им за служебното правителство. В тяхната несъстоятелност се убедиха и партиите, които извършиха тези промени. Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, успяха да постигнат една от своите съкровенни цели - да ограничат максимално правомощията на президентската институция. Направиха го чисто механично, без да отчетат елементарни положения. Най-малкото като това, че, за да се нагърбиш с управлението на държавата в момент на политическа криза съвсем не е достъчно да смениш своя административен офис с този на премиера. Трябва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази задача. 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 903

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който днес възложи на председателя на Сметната палата Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в да състави служебен кабинет.

Румен Радев избра Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател

"Страната ни се оказа на прага на една криза, защото без да има служебно правителство няма как да се проведат предсрочни избори. Вече заявих, че ще направя всичко възможно страната ни да не изпадне в конституционна криза. Благодаря на всички потенциални кандидати за служебен премиер, които се отзоваха веднага на разговори. Разбирам и уважавам техните мотиви да откажат този толкова отговорен пост. Съжалявам и за трудната ситуация, в която те бяха поставени. Искам най-вече благодаря на г-н Главчев, който единствен прие да стане служебен премиер. Г-н Главчев, възлагам ви да съставите служебен кабинет. В новите текствове няма ясно изразен срок за съставяне на служебен кабинет, но уважавайки мнението на българските избиратели, за да има по-висока избирателна активност и да се спестят средства чрез съвместяване на предсрочните избори и евроизборите считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен в рамките на следващите седем дни. Аз ще ви очаквам най-късно следващата събота със състав на Министерския съвет. Тогава ще поканя и политическите партии за консултации", обяви президентът.

"Конституционните промени бяха направени единствено, за да стеснят правомощията на президентството и да елиминират правомощията на институцията при съставянето на служебния кабинет. Аз ще се съобразя с тези промени и категорично заявявам, че няма да уаствам под никаква форма в съставянето на служебния кабинет. Тази задача ще е изцяло ваша, г-н Главчев. От вас все пак ще очаквам един максимално политически независим кабинет. Вие вече чувате призивите да не се занимавате с абсолютно нищо друго освен организацията на изборите. Все пак не забравяйте, че трябва да се занимавате с проблемите на България, които ще ви се стоварят от ден първи", добави Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

"Благодаря ви, г-н президент. Това е трудно решение и за двама ни, но нямаше друга алтернатива, защото иначе щяхме да хвърлим държавата в конституционна криза. Подхождам с отговорност към разписаното в Конституцията. Твърдо заявявам, че ви представя състав на правителство равно отдалечен от всички политически партии, състав от експерти, неоптнени и некорумпирани. Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за служебния кабинет. Напълно съм наясно, че трябва да решавам проблемите на гражданите и тук сме на едно мнение. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Ще представя кандидатите за министри и на политическите сили, за да се убедят в думите ми. Тежка е задачата, но ще се справим. Преди осем месеца станах председател на Сметната палата и там деполитизацията е абсолютно необходима. Попитайте всеки един служител на палатата дали по някакъв начин съм показал политически пристрастия", отговори от своя страна Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5634 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
ЧЕСТИТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ДС

2024.03.30 | 20:45

18
БЪЛГАРСКИ БОК ЛУЦИ! ПРИЯТНИ ИЗБОРИ СКО ТОВЕ! :) И ДЕМОКРАТИЧНИ! ;)
ЮмРУКА

2024.03.30 | 20:43

17
НЕ Е БЪЛГАРИН И НЕ Е БОЛЯРИН. НАПОСЛЕДЪК И МУЧИ СТРАШНО И ИМ ЛАЗИ ПО НЕРВИТЕ, ТА ХИЧ НЕ ГО ОБИЧАТ :) И ЗАТОВА МУ Я ПОДЛОЖИХА ТАЯ БАНАНОВА КОРА СЪЩО :) НЕКА СЕГА СИ МУЧИ, КОЛКО СИ ИСКА! :)
БЪЛГАРСКИ ГОВ НО ГЛАВИ ЛАЙ НО ЯДИ

2024.03.30 | 20:41

16
СВИ НЯТА КОЛХОЗКИН, ПАК ВИ СЕ ИЗКЕНДЗА В МУЦУНИТЕ :) СПИСЪКА ВКЛЮЧВА САМО ИЗРОДИ, С КАРТОНЧЕТА В ДС. ИНАЧЕ НЕ ГИ ИЗБИРАТ. ТАКА СЕ ГАРАНТИРА, ЧЕ НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ПОДГОНИ БЪЛГАРСКИТЕ БОЛЯРИ - С ВИНЕ ОТ СЛУЖБИТЕ :) ЗАД ИДЕЯТА, ДА НЕ СЕ ДОПУСНАТ ЧУЖДИ ШПИОНИ :) БОН АПЕТИТ БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ! :)
Хаджигейов

2024.03.30 | 20:16

15
Ние софиянци в повече, злобеем най-много срещу един определен град, защо ли.
Хаджигейов

2024.03.30 | 20:09

14
Копнея за продължението на филма Софиянци в повече.

2024.03.30 | 20:06

13
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
Хаджигейов

2024.03.30 | 19:56

12
Мене ме гони един надарен от определен град, стигна ме и затова злобея.

2024.03.30 | 19:53

11
Комунисти Времето дойде Събуждайте се, Обединявайте се, трябва да бъде спасен Света от Амеро-Еврейския КУ РВО ПЕДЕР ЛЕСБО ЛГБТ Империализъм. Трябва да се Изчисти Юдо - Езичеството и Възстанови Православието по Земите Славянски. Езическият Юдо Хазарски Каганат - Украйна трябва да бъде ДЕМИЛИТАРИЗИРАН. ФРАНК Амеро Англо Евро Гот - Дявол Юдо Хазар КУ РВО ПРОСТИ ТУТ ПЕДЕР АСТИЯТА ЛГБТ трябва да бъде УНИЩОЖЕНА, Силикон ДЖУКИ ЦИЦ АРО и ПЕДЕР ДЖЕНДЕРО ВЪН! НАТУРИЛИЗАЦИЯ! ИМА МЪЖ и ЖЕНА с ЕСТЕСТВЕНАТА ИМ ХУБОСТ! С НАМИ БОГ! ПОБЕДА БУДЕТ ЗА РОССИЯ - СЛОВЕНЕ!
????

2024.03.30 | 17:34

10
РАЗБРАХТЕ ли ЗАЩО "КРАСИВОТО ЛИЦЕ" на МАФИЯТА се ОТКАЗА ???? ЗАЩОТО "другарят-евроантлантик" Борисов-БЕЗ ИМУНИТЕТ ,НЕ я ИСКА !!! ШАЙКАТА ОПГ"герб" ще ПРАВИ КАБИНЕТ !!! ВАЖНОТО е ДАЛАВЕРАТА да ВЪРВИ,а РЕФОРМИТЕ,БОРБАТА с КОРУПЦИЯТА, МАЙНАТА им !!!????

2024.03.30 | 15:58

7
на тоя тиквопедал ли ахахаха? ибаси и мъкненето на чували ще има...

2024.03.30 | 15:59

9
ахахаха ама ще ревем след изборите

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини