Проф. Киров: Две са възможностите за бъдещ служебен премиер

  • 29 март 2024 08:32

  • 5341
  • 7
Проф. Киров: Две са възможностите за бъдещ служебен премиер
© Bulphoto/архив

Потенциална възможност да се стигне до конституционна криза съществува и това всички анализатори го отчитат, но аз съм оптимист, че ще излезем от тази ситуация. Струва ми се, че в конкретния случай ще прескочим, което не означава, че в следващ подобен това ще се случи. Това коментира в студиото на "Денят започва"  на БНТ бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

"Ще надделее някакъв разум, тъй като очевидно е, че има различни мнения по един конституционен текст, това означава, че има проблем с конституционния текст. За Конституцията - тя трябва да бъде ясна и точна, за да може да бъде прилагана еднозначно. И самия факт, че има толкова различни мнения, показва, че има проблеми с конституционния текст. Кой може да ги разреши - единствено Конституционният съд, но предстои да чуем неговото решение, когато се произнесе по делата, свързани с евентуална противоконституционност на разпоредбите, на измененията", поясни проф. Киров.

Според него, когато не се стигне съгласие да се формира правителство от парламента, президента провежда консултации с парламентарните групи и след това започва процедура по назначаване на служебно правителство и заедно с това насрочва нови избори.

"Последователността е тази - не първо се насрочват предсрочни избори, а първо се разбира кои ще влязат в един служебен кабинет и след това се насрочват предсрочни избори. Така е като се чете текстът, до такъв извод може да се стигне. Не само политиците, но и избирателите, които се анкетират, предпочитат избори 2 в 1", каза проф. Пламен Киров.

По думите му, в един момент може да се окаже, че ще имаме два парламента в мандат, тъй като сега действащия ще продължи да работи по време на предизборната кампания.

"Според решение на Конституционния съд, мандатът на новоизбраното Народно събрание започва от деня на изборите, а не започва от полагането на клетва от народните представители. От полагането на клетва на новите народни представители се прекратява мандата на стария парламент", поясни той.

Проф. Пламен Киров смята, че две са възможностите за бъдещ служебен премиер. По думите му, по метода на изключването, най-вероятно президентът ще се спре на един от двамата заместник-председатели на Сметната палата - Горица Грънчарова - Кожарева и Тошко Тодоров. Проф. Киров беше категоричен, че държавният глава може да откаже да назначи предложеното му правителство, без да нарушава Конституцията.

Президентът продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Последвайте канала на

Десислава Станева
5341 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.05.25 | 08:20

7
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­­­м­­о­м­­­и­­­ч­­е­­т­­­а­ ­­­в­и­­­ ­о­­­ч­а­­­к­­­в­­а­­т ­­-­­­ X­­1­­8­­.­­­F­­U­­­N

2024.03.29 | 13:21

6
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
Лора

2024.03.29 | 11:01

5
уродливите копелета на служителите на реда, т.н. бъдещи наследствени служители, са най-криминалната сган в България, по-нагли и брутални са от криминално проявените лица
Отр.епко ан.алноз.ачена.та 3

2024.03.29 | 10:52

4
Чер.вения к.урник майка ти е на друго мнение- духа си за скъпи долари и не иска да чуе за обез.ценен.ите ру.бли на пия.ната оку.паторска сга.н.
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.03.29 | 10:07

3
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

2024.03.29 | 09:28

2
Иван

2024.03.29 | 09:19

1
1973

Добави коментар

Водещи новини