Кънев: Причината за дефицита е лошо бюджетиране на КЕВР за приходната част на Фонда за сигурност на енергийната система

  • 22 март 2024 10:00

  • 331
  • 5
Кънев: Причината за дефицита е лошо бюджетиране на КЕВР за приходната част на Фонда за сигурност на енергийната система
© БТВ, АРХИВ

От нашия политически театър знаем, че винаги, когато получи удар - в случая право куме в очи, че е мафия - Империята отвръща на удара. Вчера ан блок целият парламент без ПП-ДБ се упражняваше на гърба на Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на как е “източил” едни милиарди от фонда на енергийната система, начело с неговия съученик Добрев. И получи пълен съпорт от две национални телевизии, които отразиха само нападките без отговорите (по Капитал). Няма защо да искаме от тези журналисти да знаят кой отговаря за бюджета на фонда и защо липсват тези пари, защото те имат нежурналистическа мисия.

Накратко - причината за дефицита е лошо бюджетиране на КЕВР за приходната част на този фонд. Но вместо да намали планираните разходи на топлоцентралите (Топлофикация София и тези на Ковачки), парламентът реши да задължи “виновния” министър на финансите да захрани сметката с наши 1 млрд лева - които могат да доведат до бюджетен дефицит и по-висока инфлация на прага на еврозоната.

Депутатите задължиха Асен Василев да върне 1 млрд. лв. на Фонда за сигурност на енергийната система до края на месеца

Този акт е в дългата тридесетгодишна традиция кражбите и разхищенията след политически решения да се покриват от данъкоплатците. А енергетиката е черната дупка на българската финансова система и кранче за милиарди за поддържане на клептокрацията. Нейното директно управление през енергийна комисия (!) в парламента подхранва и чувството за безотговорност и ненаказуемост на политиците в тази комисия. А днес кеш потоците от тази система имат все по-голямо значение за клептокрацията, заради ударите, която тя понесе с пресъхването на руското корупционно блато на Газпром, Росатом и сега Лукойл. И загубата на пълен контрол върху касичката “магистрали”.

При такъв мащабен бъг във финансовата система за какво да анализирам препоръките на МВФ за решаване на проблемите на бедността и неравенствата?

Няма как да наказваме с по-високи данъци средната класа и заможните в светлата икономика при такъв захват върху държавните финанси от олигархично-мафиотски структури. Които за няколко минути могат да накарат министъра на финансите да похарчи непланиран в бюджета милиард. Разбира се, с грижа за цената на тока за бедните.

Наглост, лицемерие и безсрамие.

Последвайте канала на

Novini.bg
331 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 08:40

5
❤️ Г­­­о­р­­­е­­­щ­­­и­ ­­­м­о­­­м­­и­ч­­­е­т­­а­­ ­­­в­­и­­­ ­­о­ч­а­­­к­в­­а­т ­­-­­ X­­­1­­8­­.­­F­U­­N

2024.03.22 | 13:26

4
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man
Снежко Снежев

2024.03.22 | 10:47

3
Кънев, амебо малоумна, я ни кажи и пак така ни... "разбий" с цифри и за онези над 9 милиарда, които твоят Кокорий като с магическа пръчка чопна:)))! И след това и за миналогодишните 11 милиарда, които отново така ловко... опуха!
Снежко Снежев

2024.03.22 | 10:43

2
Помиярите са на амбразурата:)))! Търтеи... 1 юли наближава и тогава ще има лов на такива като вас и като този... "спец" на снимката:)))!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !!!

2024.03.22 | 10:06

1
Благодарение на мъдрите планове на милиардерите Украйна я няма!!! Избиха ги като пилци за кеф на шепа малоумници за които е важно да станат от милиардери трилионери без значение на каква цена! Същите ползват и нашите подлоги да изпълняват желанията им...надявам се народът да се вдигнем и да помете тази сган преди и ние да станем Украйна!

Добави коментар

Водещи новини