АПИ: Няма да допуснем корупция в Агенцията

  • 20 март 2024 16:43

  • 460
  • 3
АПИ: Няма да допуснем корупция в Агенцията
© Булфото

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ясен Йорданов съобщи, че със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалното е разпоредена проверка и вътрешен одит във връзка със съмнения за нерегламентирани и корупционни практики по два договора за пътно поддържане в областите Варна и Добрич.

Йорданов каза това в рамките на изслушването му в парламентарната комисия по регионална политика. 

Проверката е започнала на 12 март и ще продължи до 29 март, а докладът от нея ще бъде предоставен на членовете на комисията, каза Йорданов.

Не толерираме и няма да допуснем да има в Агенцията каквито и да е корупционни практики, ще приложим всички законови средства те да бъдат прекратени и повече да не се допускат, каза председателят на пътната агенция.

Председателят на Комисията Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е – ПГ ГЕРБ-СДС, обясни, че е получен сигнал на служебната поща на комисията с информация за съмнения за нерегламентирано извършване на дейности по пътна поддръжка по договори, които са прекратени на 22 декември миналата година.

Той разказа фактологията, като посочи, че на 22 декември се сключват два договора за пътно поддържане в областите Варна и Добрич. В сигнала се твърди, че с подписването на договорите, старите договори за зимно поддържане, сключени през 2022 г. (договори, които два пъти са били анексирани в рамките на 2022 г.), съгласно клауза от тях, се прекратяват автоматично и съответно дейностите, които трябва да бъдат извършвани, трябва да се правят по новите, сключени на 22 декември.

Нанков посочи, че според сигнала в периода януари – до началото на март дейностите по зимно поддържане са възлагани по старите договори. Наред с това са изказани хипотези в сигнала, че дейностите по старите договори се извършват на значително по-високи единични цени, каза Нанков, предава БТА.

Освен това в него се твърди, че дейности по новите договори не се възлагат, а в рамките на 3-месечен срок, ако такива не бъдат възложени, то тези договори се прекратяват автоматично. Това са договори по онези поръчки, които служебният кабинет на президента Румен Радев стартира и те бяха по методика не на най-ниска цена, напомни Нанков. Той съобщи, че сигналът ще бъде изпратен до компетентните органи. 

АПИ с обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за укрепване на свлачището на пътя Подгоре - Макреш

Първото нещо, което сме направили, когато при нас възникна подозрение, че има възлагания, които съдържат нередности, е да прекратим всички плащания по възлагания след 22 декември 2023 г., посочи Йорданов.

Той съобщи, че е поискал от външен юрист правно становище по казуса, след като го е получил, е уведомил министър Цеков за това, че са открити нередности и е бил освободен директорът на правна дирекция, защото не се е справил със съблюдаването на законосъобразните действия, които трябва да следи тази дирекция. Към момента на сключването на договора на 22 декември ресорният член на Управителния съвет на пътната агенция е Десислава Паунова, която вече не е член на УС, посочи Йорданов.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
460 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 08:46

3
❤️ Г­о­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­­м­­­о­­­м­­и­ч­­­е­т­а­­ ­­­в­­и­­ ­­­о­­ч­а­к­­в­­­а­­­т ­­-­ X­­­1­­8­­.­­F­U­N

2024.03.20 | 19:48

2
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman
Мая

2024.03.20 | 18:16

1
какви красавци само

Добави коментар

Водещи новини