Кметът на Благоевград: АДФИ е установила неправомерно разходване на целеви средства в общината

  • 18 март 2024 18:42

  • 522
  • 0
Кметът на Благоевград: АДФИ е установила неправомерно разходване на целеви средства в общината
© Община Благоевград

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила, че в Община Благоевград липсват над осем милиона лева, които са похарчени не по предназначение, обяви на пресконференция кметът на общината Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от.

По думите му проверката е показала, че има неправомерно разходване на целеви средства и са съставени три акта на предишния кмет на община Илко Стоянов за административни нарушения по Закона за публичните финанси. Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от обяви, че липсващите средства са близо 4,3 млн. лева за укрепване на свлачище по пътя за курорта „Бодрост“ и ски писта „Картала“, около два милиона лева за изграждане на улица „Промишлена“, близо половин милион лева за ремонта на сградата, в която се помещава читалището в Благоевград и Камерна опера, както и около 1,3 млн. лева за проведените местни избори. Проверката е обхванала периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г. 

Съдът потвърди избора за кмет на Благоевград

За БТА кметът на Благоевград за периода 2021 – 2023 г. Илко Стоянов коментира, че проверки на АДФИ не са нещо необичайно, а самият той е получил два административни акта от последната проверка. Във връзка с разходване на средствата Стоянов коментира, че през 2023 г. бюджетът е приет през септември, „което означава, че работихме девет месеца без бюджет и помощ от държавата“. Според предишния общински кмет, липса в общинската хазна във връзка с изброените на пресконференцията обекти, няма. Всички средства са в една общинска сметка, коментира още Стоянов и каза, че по сметката на общината е имало налични 11 млн. лева. 

Илко Стоянов заяви, че ще обжалва по съдебен ред наложените му административни актове. Той посочи, че единият от тях е за непубликуване в 30-дневен срок на информация на сайта на Общината, касаеща договор за обществени поръчки. Във връзка с втория акт Стоянов каза, че в него е посочено, че средствата са похарчени за одобрени от Общински съвет дейности по бюджета на Община Благоевград и не са разходвани средства, които не са одобрени от общинските съветници. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини