Министър Славов разговаря с посланика на Северна Македония

  • 18 март 2024 13:31

  • 328
  • 0
Министър Славов разговаря с посланика на Северна Македония
© МП

Върховенството на правото като основна европейска ценност, съдебната реформа у нас и преследването на военните престъпления и престъпленията срещу мира и човечеството, извършвани в Украйна бяха основни теми на срещата между министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в и посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси Поповска.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1239

За нас като кандидат за член на ЕС е важно да се поучим от българския опит, особено в сферата на върховенството на правото, каза посланик Поповска. Прояви интерес и към подготвяните изменения в Наказателния кодекс (НК), свързани с преследването на военните престъпления в Украйна. 

Министър Славов: Няма правова държава без свободна и независима адвокатура

„Налагането на върховенството на правото е общо предизвикателство пред всички държави от ЕС. Едва през последните девет месеца, с приетите през декември м.г. изменения в Конституцията и с готовия проект на нов Закон за съдебната власт, успяхме да изпълним всички отправени ни преди 15 г. препоръки за гарантиране на независимостта на съда“, заяви министър Славов. Основни акценти са съдиите да изпращат във ВСС съдии, избирани от тях; малобройните избраници на парламента във ВСС да са доказано независими от партийни влияния; гарантиране на контрол и отчетност на прокуратурата. Но най-важното е не какво пише на хартия, а как то се реализира на практика и най-вече дали създава у хората усещане за тържество на справедливостта, категоричен бе доц. д-р Славов. 

Той представи и подготвяните промени в НК, които адаптират българския наказателен закон към съвременните стандарти на състава на престъплението „агресия“ по Римския статут, както и на престъпленията срещу мира и човечеството. Като предизвикателство министърът очерта ангажирането на България с реални разследвания на военните престъпления в Украйна, съобщиха от пресцентъра на МП. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини