Хинков: Бих настоявал пред следващия министър да промени наредбата, регулираща условията и реда за осигуряване на безплатна храна

  • 15 март 2024 14:53

  • 250
  • 1
Хинков: Бих настоявал пред следващия министър да промени наредбата, регулираща условията и реда за осигуряване на безплатна храна
© Bulphoto

Бих настоявал пред следващия министър да се промени наредбата, регулираща условията и реда за осигуряване на безплатна храна. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, свързан с ваучерите за храна на работещите в болница „Пирогов“.

Наредбата за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея не е актуализирана от години, каза още проф. Хинков. По думите му зададеният въпрос за ваучерите за храна в „Пирогов“ е в съответствие „със сагата“ му по отношение на ръководството на болницата. Проф. Хинков припомни за одитния доклад и резултатите от него, заради които се е позовал, когато е поискал смяната на директора на „Пирогов“. На фона на тези нарушения тези минимални стойности на ваучерите изглеждат по-маловажни, но те не са маловажни по отношение на работещите, смята той, предаде БТА.

Министър Хинков: Най-правилният ход е да се оттегля, друг ще продължи щафетата

Напълно съм съгласен, че наредбата трябва да се промени, но това няма да промени решението на ръководството на съответната болница как да се компенсират работещите в тези условия, допълни министърът в оставка.

Минималните прагове за стойността на ваучерите за храна проф. Хинков определи като „смешни“ и добави, че вероятно нормативната промяна не би решила проблема, тъй като всеки ръководител би могъл да „остане на минималните прагове и няма да отговори на нуждите на работещите в болницата“.

Това е в унисон с онова, което се опитах до този момент да направя по отношения на „Пирогов“, но досега този въпрос не е решен на управленско ниво и очаквам помощ от народните представители, каза още проф. Хинков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
250 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 08:58

1
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­о­м­­­и­­ч­е­­т­а­­ ­в­и­ ­о­­­ч­­а­­к­в­­­а­т ­­­-­­­ X­­1­8­.­­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини