Кристалина Георгиева: Важно е през 2025 г. България да влезе в еврозоната

  • 12 март 2024 10:22

  • 1220
  • 6
Кристалина Георгиева: Важно е през 2025 г. България да влезе в еврозоната
© Gettyimages/архив

"Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната и това е реалистично", заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование на брифинг в София в отговор на журналистически въпрос реалистично ли е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.

"Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, основателно, тъй като това е начин, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската икономика, да намалим разходите по транзакции в търговията и във финансовата сфера, за някои отрасли на икономиката да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на инвестиции в страната", каза Георгиева.

По думите й всичко се прави, за да може България до края на тази година да посрещне всички показатели за членство в еврозоната.

"Според мен има добри условия страната да ги покрие до края на годината, което ще рече, че догодина по някое време тя може да бъде в еврозоната", каза още Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, предаде БНТ.

"Ние препоръчваме българското правителство да бъде особено внимателно за тези инструменти, които са в техните ръце и оказват влияние на движението на цените не само за влизането в еврозоната, а защото, всички знаем, инфлацията е като данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедното население тук и навсякъде по света", каза управляващият директор на МВФ.

В отговор на въпрос как изглежда икономиката на страната, Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование коментира, че на фона на света България изглежда добре.

"България съумя да задържи растежа в позитивна територия и миналата година, и тази година. За тази година прогнозите са около 2,7 процента, посочи тя и добави, че повече подробности по темата ще има на 19 март при приключването на експертната мисия на МВФ, която е на посещение у нас. В същото време инфлацията също слезе надолу. Очакваме до към края на годината да падне до към под 4 процента, каза още Георгиева и добави:  "България стои много добре, с изключение на инфлацията, което не е наш проблем, не ние създадохме тази инфлация, отбеляза Георгиева и добави, че тя дойде от двата последователни шока - пандемията, която удари по движението на стоки и функционирането на световната икономика, и войната в Украйна, която за Европа, включително за България, остава значителен фактор, тъй като много силно повлия на цените на енергоносителите".

Премиерът Денков към Кристалина Георгиева: Можем да ускорим икономиката на България

Последвайте канала на

Десислава Станева
1220 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.03.16 | 07:45

6
В момента във фашистка България, окупирана от САЩ и превърната в долнопробна американска колония-протекторат, от всички медии се лее фашистка пропаганда на огромната лъжа. Тип гьобелсова пропаганда - една лъжа повторена сто пъти става истина. Фашистката Сглобка начело с алхимика-сапунджия ни убеждава колко много сме били забогатели и как всичко в колониална България било поевтинявало u било супер-дупер евтино, макар всички ние ежедневно да виждаме каква е истинската скъпотия. Истината обаче е една - скъпотията в България е чудовищна. При средно 5 пъти по-ниски заплати от средните за Европа, цените на всички стоки и най-вече цените на храните в България са средно 5 пъти по-високи. В Германия например минималната заплата е 1900 евро, а в България е едва 450 евро(933 лева). Всъщност това което виждаме днес в България е една жестока спекула на цените. Истински грабеж. Спекула умишлено подържана и поощрявана от фашистката Сглобка .
Мила

2024.03.12 | 13:42

5
ще ни обръснат без сапун.
глобалистите

2024.03.12 | 11:43

4
искат да видят сметката на България, ако стадото не се събуди ще е късно след година две
aaaaaaaaa

2024.03.12 | 11:22

3
защо да е важно ма, а и за кого е важно, за теб - да ,със сигурност, а за повечето хора в страната ?
Госпожата би трябвало да знае датата

2024.03.12 | 11:01

2
при положение ,че е дългогодишна приятелка с кристин лагард , все пак тя я наследи в мвф

2024.03.12 | 10:53

1
И втълпява "истини".

Добави коментар

Водещи новини