До 2030 г. в с. Герман може да има канализация

  • 08 март 2024 14:26

  • 387
  • 3
До 2030 г. в с. Герман може да има канализация
© Фейсбук

В столичния район „Панчарево“ попадат 10 населени места и над 35 вилни зони, и в нито едно от тях няма изградена канализация. Там попадат най-големите села в страната - Лозен, Бистрица и Казичене, а в последните месеци усилено се работи по проект за изграждане на канализация в село Герман. Ако всичко върви по план, канализация там ще има през 2030 г., каза пред Радио София кметът на район „Панчарево“ Евгения Алексиева.

„Аз съм присъствала на два съвета, които са организирани от Столичната община с експерти. Работи се усилено по проекта, 2030 г. трябва да приключи – това е фаза 2. Канализацията е един от големите проблеми и предизвикателства за района. В момента имаме отпуснато държавно целево финансиране за проектирането и на селата Лозен, Панчарево и Кокаляне“, обясни Алексиева.

Емблемата на района е Панчаревското езеро. От десетки години то не е почиствано. Освен бреговете, има нужда и от изчистване на наносите по дъното. Проектът е на стойност 8 милиона лева, но средства за сега не са осигурени.

Район "Панчарево" има ценни минерални води, но не и канализация

Евгения Алексиева добави, че в село Кокаляне няма детска градина, а на децата се налага да пътуват до съседното село Панчарево. В рамките на тази година ще бъде готов проектът и от следващата може да започне строителството на детската градина, каза кметът на района.

„Има недостиг в района, това е много предпочитано място за живеене. Така че това е едно от първите неща, които сме заложили. Моята амбиция е до края на тази година да направим проектиране и ако е възможно да започнем и изграждането“, каза Евгения Алексиева.

Тя уточни, че дълги години в село Герман не е имало детска градина и училище, които да отговарят на съвременните изисквания за обучение и отглеждане на деца. Наскоро обаче са изградени модерни сгради за нуждите на учениците и децата от района, но недостигът на места е голям, дори и в училището. Предвижда се да бъдат одобрени проекти за разширяване на училището и за изграждане на нова детска градина.

Евгения Алексиева каза още, че стартира изграждане на видеонабюдение в част от селата в район „Панчарево“. Освен предотвратяване на евентуални престъпления, то ще е в помощ и на Столичния инспекторат за справяне с нерегламентираните сметища.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
387 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:15

3
❤️ Г­­о­­р­е­­­щ­­и­­ ­­м­­­о­м­­и­­­ч­е­т­­а­ ­­­в­­­и­­ ­о­­ч­а­­­к­в­­­а­­­т ­­­-­ X­1­­8­­.­­­F­U­­N

2024.03.08 | 17:05

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man
БЪЛГАРИТЕ

2024.03.08 | 15:11

1
В КАНАЛИЗАЦИЯТА!

Добави коментар

Водещи новини