ПП-ДБ внесоха в парламента правилата за попълване на антикорупционната комисия

  • 06 март 2024 20:06

  • 741
  • 15
ПП-ДБ внесоха в парламента правилата за попълване на антикорупционната комисия
© Булфото, архив

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) внесоха в парламента проект на решение за приемане на Правила за дейността на Номинационната комисия и провеждане на процедура по номиниране, разглеждане на кандидатури и избор на членове на Комисия за противодействие на корупцията, сочи справка на страницата на Народното събрание.

По-рано на брифинг в НС съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че правилата за избор на членове на антикорупционния орган ще бъдат внесени днес в парламента.

Предвижда се Номинационната комисия да е от пет независими членове - по един от състава и предложен от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, Омбудсмана на Република България и Сметната палата.

Всеки от членовете ѝ трябва да отговаря на изискванията на Закона за противодействие на корупцията - да е дееспособен български гражданин, който няма друго гражданство; да не е осъждан за престъпление, независимо от реабилитацията, и не е освобождаван от наказателна отговорност за умишлено престъпление; да не е лишен от правото да заема определена публична длъжност или да упражнява определена професия или дейност; да няма просрочени публични задължения над минималната работна заплата; да не е бил член на ръководен или контролен орган на политическа партия в последните пет години. Сред изискванията е също през последните 5 години да не е бил народен представител или член на Европейския парламент, избран от Република България, нито член на Министерския съвет и да не е заемал длъжност в политическия кабинет на орган на изпълнителната власт. 

Комисията за превенция и противодействие на корупцията към НС изпраща до петте институции покана да определят представител за член на Номинационната комисия в срок до 15 дни от получаване на поканата, предвижда проектът. В 7-дневен срок от представянето на предложенията, Комисията за превенция и противодействие на корупцията проверява дали предложените кандидати отговорят на законовите изисквания и с решение определя и обявява на интернет страницата на Народното събрание състава на Номинационната комисия, като свиква същата на първо заседание в срок не по-късно от 7 дни от датата на решението.

Номинационната комисия заседава в сградата на парламента и се подпомага административно от сътрудниците на Комисията за превенция и противодействие на корупцията, е записано в проекта. На първото си заседание тя избира председател и заместник-председател. Членовете на Номинационната комисия участват лично в работата ѝ, включително дистанционно чрез видеоконферентна връзка, без да делегират правомощията си на други лица, в т.ч. на други членове на комисията.

На първото си заседание, Номинационната комисия изготвя програма и график за работата си, които включват запознаване с представените документи на кандидатите за членове на Комисията за противодействие на корупцията; проверка на професионалните и нравствените качества на всеки един от тях; събирането на допълнителна информация за кандидатите, при необходимост; изискване на допълнителни документи от кандидатите, предвижда още проектът.

ПП-ДБ кани ГЕРБ да внесат заедно правилата за антикорупционната комисия, Петков е доволен, че се "движат в правилната посока"

Комисията извършва подбор по допустимост на кандидатите, като допуска до изслушване тези от тях, които отговарят на законовите изисквания за заемане на длъжността. В срок до 30 дни от заседанието по допустимост, Номинационната комисия провежда публично изслушване на допуснатите кандидати и внася пред Комисията за превенция и противодействие на корупцията на Народното събрание подробен и мотивиран доклад, който съдържа становище за представянето на кандидатите, както и препоръчително оценяване на база заключение за изпълнение на законовите изисквания за заемане на длъжността; нравствените и професионалните качества на кандидатите и тяхната квалификация и опит и др.

От ПП-ДБ предлагат мотивирани предложения за кандидати за членове на антикорупционния орган  да се правят от народни представители или от юридически лица с нестопанска цел в обществена полза.

НС избира членове на Комисия за противодействие на корупцията с мнозинство две трети от всички народни представители. Когато трима от кандидатите не получат необходимите две трети от гласовете, се провежда повторно гласуване по същия ред. Ако и тогава трима от кандидатите не получат необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор. В срок до З месеца преди изтичане мандата на Комисията за противодействие на корупцията, Комисията за превенция и противодействие на корупцията отправя публична покана за внасяне на предложения за кандидати за следващи членове на антикорупционния орган, е записано още в проекта.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
741 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Милко

2024.03.07 | 20:30

15
Абе тия се гаврят отново…

2024.03.07 | 03:40

14
Kinder Geld 70€

2024.03.06 | 23:42

13
тия изедници я съсипàха тая държава
Бивол

2024.03.06 | 22:44

12
Леле,какви помияри

2024.03.06 | 22:06

11
Олигофрени…..
Снежко Снежев

2024.03.06 | 22:05

10
Бойкикев Лодкарят и Кире Простото "създават" правила... ех, що не беше още жив бай Алеко:)))!

2024.03.06 | 21:49

9
Горещият картоф САЩ НАТО вече пари на гъ зя та на САЩ НАТО поклонниците ГЕРБ СДС и ПП ДБ, защото който е на Власт трябва да вкара БГ във ДИРЕКТНА ВОЙНА с РУСИЯ, а никоя от тези ГРУПИРОВКИ не събира смелост и не иска да бъде на Власт в този момент на вкарването на БГ във Война срещу РУСИЯ.
баба гицка

2024.03.06 | 21:47

8
вас пък кой ви пита

2024.03.06 | 21:40

7
PEDERUGI, PREDATELI, JENDERI 6ARENI
АКО.СА.БЕЗ

2024.03.06 | 21:33

6
МАШИНИ.ЛГБТи.ЩЕ.ДУХА ТАПЕТИ

Добави коментар

Водещи новини