Социологът Димитър Ганев: ДПС е партньор, който не може да бъде заобиколен

  • 05 март 2024 15:52

  • 800
  • 3
Социологът Димитър Ганев: ДПС е партньор, който не може да бъде заобиколен
© БНТ

Намираме се в един процес, който е преговорен и започна с меморандума на ПП-ДБ. Предложението на ГЕРБ е контрапредложение, при коeто, ако се завърши процесът и се постигне консенсус, ще бъде на основата на общо споразумение, без значение от наименованието. Това ще бъде типично коалиционно споразумение с типична коалиция. Това каза за "Фокус" социологът Димитър Ганев по повод споразумението за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" до края на мандата на 49-ото Народно събрание, което бе представено от партията на Бойко Борисов по-рано днес.

По думите на социолога това споразумение е добра новина. "Това е европейската практика - да бъде ясно разписан механизмът за взимане на решения", коментира той.

"Нежеланието на ПП-ДБ да се нарече коалиция, беше и причината да не бъде подписано споразумение. Поради тази причина бяха допусната гафове заради неуточнението на този механизъм. ПП-ДБ не искаха да наричат това коалиция, за да се оправдаят пред електората, че не е коалиция, а една сглобка", смята Ганев.

Денков за коалиционното споразумение: Хубаво е, че имаме предложен документ

Според него с това споразумение на ГЕРБ не се поставят условия, които не биха били приети от ПП ДБ. Той добави, че единствено ДПС е възможността, защото няма други евроатлантически партии. "Опитът чрез меморандума да внесат форма на дистанция с ДПС беше тяхна цел. Въпросът е, ако искат управлението да продължи работа по КПКОНПИ, съдебна реформа - ДПС е партньор, който няма как да бъде заобиколен", каза социологът.

Той смята, че или се работи с ДПС, или тези регулатори остават със същия състав. "Много трудно би било станало без ДПС", уточни събеседникът. 

"Не виждам някой от пунктовете да е притеснителен за ПП-ДБ. Основният дебат и препъни камък ще бъде свързан с външния министър. Има варианти за компромис като създаването на отделно Министерство на европейските въпроси, за да не губят институционална връзка със западните партньори", обясни Ганев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
800 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.05 | 17:42

3
Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:----> use.my/man

2024.03.05 | 17:12

2
Така мислят само създателите им.
цигането доган

2024.03.05 | 15:53

1
дпс са държавни сп ерми крадящи от народа

Добави коментар

Водещи новини