Министър Шалапатова: Със законодателни промени ще разширим възможностите за социалното предприемачество у нас

  • 01 март 2024 14:46

  • 390
  • 1
Министър Шалапатова: Със законодателни промени ще разширим възможностите за социалното предприемачество у нас
© МТСП

„Скоро ще представим законодателни промени, целящи насърчаване на социалното предприемачество, с които ще разгърнем хоризонта пред социалните предприятия и ще обхванем много повече дейности и форми, през които то се осъществява“.

Това заяви министърът на труда и социалната политика д-р Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е при откриването на изложбата с кауза „Големият взрив“, чийто патрон е, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Тя уточни, че целта на промените ще бъде социалните предприятия да имат по-лесен достъп до обществени поръчки, европейско, държавно и общинско финансиране, субсидии и държавна помощ. „Искаме социалните предприятия да станат неразделна част от икономиката на България така, както е в останалите страни от Европейския съюз. Те да бъдат във веригите на доставки на стандартния бизнес и сами да генерират устойчиви вериги на доставки и бизнес отношения“, допълни министър Шалапатова. 

Повече от 2,8 милиона организации оформят социалната икономика в Европа, създавайки 13 милиона работни места, отбеляза още министърът. „Те генерират 8% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. Това е огромен мащаб, който само показва колко естествена за европейците е социалната икономика“, каза тя. И допълни, че социалното предприемачество е бъдещето на Европа и мостът, който може да обедини каузи в полза на обществото и природата с бизнеса и държавата.

„Талантът, който ни заобикаля тази вечер, е доказателство за потенциала на всеки един да бъде изключителен, независимо от обстоятелствата, пред които го е изправил животът. Свикнали сме да гледаме на хората с увреждания, фокусирайки се върху това, от което са лишени. Аз се фокусирам върху това, което имат. А то е много специално, много силно и неповторимо“, отбеляза министърът на труда и социалната политика по повод изложбата, която е организирана от фондация “Сошъл Фючър”. 

Министър Шалапатова откри базар за мартеници в подкрепа на деца и възрастни в уязвимо положение

На изложбата са представени картини, създадени от младежи със специфични възможности, които посещават кариерния център на фондацията „Jamba -Хъб на възможностите“, под менторството на Пепа Стоянова – магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство. Целта е да се представи потенциалът на младежите с увреждания и едновременно с това да се подкрепи финансово създаването на ново социално предприятие – пекарна, в което да работят хора с увреждания, както и да се обучават на кулинарни умения и трудови навици, за да се реализират на пазара на труда в реалната икономика.

До 7 март творбите от изложбата „Големият взрив“ ще бъдат изложени Vivacom Art Hall (ул. Оборище 5). Онлайн те могат да бъдат разгледани и закупени на адрес https://jamba.bg/thebigbang/.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.01 | 21:45

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo

Добави коментар

Водещи новини