Шефът на Фронтекс: Без България не можем да пазим външните граници на ЕС

  • 29 февруари 2024 11:56

  • 323
  • 1
Шефът на Фронтекс: Без България не можем да пазим външните граници на ЕС
© МВР

България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС. 

Това заяви Ханс Лейтенс, изпълнителен директор на Фронтекс, който заедно с министър Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните посети за първи път българо-турската граница, съобщиха от пресцентъра на МВР.  

Изпълнителният директор на Фронтекс е на посещение в България

В рамките на работното посещение министър Стоянов запозна Ханс Лейтенс с организацията и изпълняваните задачи по охрана на българо-турската граница. Българският вътрешен министър сподели, че по време на проведената вчера среща е обсъдено нивото на взаимодействие, набелязани са конкретни действия за тази година, както и възможностите за осигуряване на по-голям брой служители на агенцията, които ще бъдат разположени на българо-турската и българо-сръбската граница. 

Той посочи, че България получи изключително висока оценка за постигнатите резултати по линия на нелегалната миграция – в сравнение с миналата година, се отчита спад с близо около 80 процента на броя на гражданите, опитали нелегално да преминат българо-турската граница. Министър Стоянов открои и изразената от изпълнителния директор на Фронтекс пълна подкрепа за приемането на страната ни в Шенгенското пространство и по сухопътна граница до края на тази година. Той благодари на Ханс Лейтенс за подкрепата, която агенцията оказва на българските служби за охрана на държавната граница и по-конкретно за ограничаване на вторичното движения и засилване на процеса на връщане в страните по произход на нелегални мигранти. Министър Стоянов увери, че са предприети всички мерки за гарантиране на основните права на чуждите граждани, в това число и всекидневно обучение на състава. 

България има много важна роля в охрана на външната граница на ЕС, посочи изпълнителният директор на Фронтекс, който сподели, че за първи път посещава на място българо-турската граница. Той увери, че от началото на следващия месец, агенцията изпраща между 500 и 600 свои служители специално на тази граница, които ще работят заедно с българските гранични полицаи – ясна заявка, че агенцията ще отговори на всяка отправена от страна на българските власти молба за подкрепа, на която Фронтекс  може да отговори. Той определи спазването на основните права на чуждите граждани като един от основните въпроси: Удовлетворен съм да чуя от министъра и от директора на ГД „Гранична полиция“, че българската държава предприема мерки да се гарантират основните права и ще бъдат вложени всички усилия в тази посока. Изпълнителният директор на Фронтекс още веднъж заяви категоричната си позиция – „България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС. Това е важно не само за страната ви, но и за целия ЕС“. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
323 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:01

1
❤️ Г­­­о­р­е­­щ­­и­­ ­м­о­­­м­и­ч­­е­­­т­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­к­­­в­­а­­­т ­-­ X­1­­8­.­­­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини