АКФ: Анонимен свидетел по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

  • 27 февруари 2024 10:27

  • 1952
  • 3
АКФ: Анонимен свидетел по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо
© Булфото (архив)

Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. е получил заплашително писмо докато материалите са се намирали във Върховния касационен съд (ВКС).

Това става ясно от отговор на ВКС до Антикорупционния фонд (АКФ) за съдбата на материалите срещу тогавашния заместник на главния прокурор Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад..

"Законът казва смърт за вас": След убийството на Нотариуса - серия от заплахи срещу съдии в Плевен

Миналата седмица АКФ е изпратил запитване до ВКС относно съдбата на веществените доказателства и класифицирани материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура на ВКС заради констатацията, че обосновават необходимостта от започване на разследване срещу Сарафов.

„Администрирането на веществените доказателства и секретни материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса за криминално влияние в правосъдието“, коментира Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд.

През юни 2023 г. СРП изпраща на ВКС материали от досъдебно производство 164/2023 г. на ГДБОП, прокурорска преписка 26636/2023 г. на СРП, образувана за разследване на престъпна деятелност на Петьо Петров – Еврото, в рамките на което се събират доказателства, касаещи и Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад..

Във ВКС е образувана съответна преписка от компетентността на специалния прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници. По приетия през миналата година механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници ВКС би следвало да администрира към специалния прокурор получените сигнали за евентуално извършени от посочените лица престъпления.

През юли 2023 г. съдия Даниела Талева от Софийски градски съд е определена за прокурор по разследването на главния прокурор и неговите заместници, но е назначена от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет едва през октомври 2023 г., след незаконосъобразно забавяне, мотивирано от Прокурорската колегия със законодателни неясноти, които подлежат на отстраняване, посочват от Антикорупционния фонд. Така прокурор Талева встъпва в длъжност едва пет месеца след избора си - през декември 2023 г.

През това време наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) Йордан Петров изисква всички материали по делото срещу Петьо Петров от ВКС с мотива, че липсата им пречи за изясняване на обективната истина по ръководеното от него разследване.

С разпореждане от 31.08.2023 г. на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова веществените доказателства и секретните материали са изпратени на СГП с мотива, че към момента липсва назначен специален прокурор, а материалите не съдържат доказателства, касаещи само Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад..

От отговора на ВКС още става ясно, че един от защитените анонимни свидетели по наказателното производство е получил заплашително писмо, след като материалите са получени от ВКС. Според свидетеля, това показва, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване, посочват от Антикорупционния фонд.

Запитването на свидетеля задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, е бил прокурор Йордан Петров от СГП.

"Законът казва смърт за вас": След убийството на Нотариуса - серия от заплахи срещу съдии в Плевен

„Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е единствено от компетентността на специалния прокурор. В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата“, коментира Андрей Янкулов.

Там материалите попадат във фактическата власт на прокурор от обикновената прокурорска йерархия, за когото не са налице изричните гаранции за независимост от засегнатото в доказателствените материали лице – главен или зам.-главен прокурор, каквито гаранции са законово разписани за специалния прокурор. Това повдига въпроса за риска от потенциално осуетяване на възможно разследване срещу и.ф. главния прокурор, под неформалния контрол на когото касаещите го доказателства биват върнати, коментират от Антикорупционния фонд.

Вчера беше оповестено, че прокурор Талева е изискала обратно доказателствените материали от СГП, но не е известно дали към преписката по делото към момента е образувано наказателно производство.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1952 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:40

3
❤️ Г­о­­­р­е­щ­­и­ ­­­м­­­о­­­м­­и­­­ч­­­е­т­­а­­ ­­в­и­­­ ­о­­ч­­а­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­­ X­1­8­.­­F­U­N
Киро Тъпото

2024.02.27 | 12:23

2
....................АКФ: Анонимен свидетел по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо......................Ха, ха, ха - нали е анонимен - как ще е получил писмо? Или оная кранта Станкушев си придава мажност?
ВЕЧЕ НЕ

2024.02.27 | 10:52

1
Е анонимен! Вярвайте на Пpокyратурата...

Добави коментар

Водещи новини