Росен Желязков и албанският му колега откриха изложбата "Дипломация и изкуство"

  • 26 февруари 2024 14:36

  • 376
  • 1
Росен Желязков и албанският му колега откриха изложбата "Дипломация и изкуство"
© НС

Председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети и председателят на Народното събрание на Албания Линдита Никола откриха изложбата ,,Дипломация и изкуство“ в албанския парламент. Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи на България Снежана Йовева представи експозицията, съобщиха от пресцентъра на НС.

В изложбата са показани 22 живописни платна на утвърдени български художници от следвоенния период, успели да съхранят постиженията в областта на изобразителното изкуство от предните поколения творци, добавяйки своите художествени търсения. Тази експозиция е продължение на първоначалната изложба „Дипломация и изкуство“, посветена на 140 години от създаването на Българската дипломатическа служба, представяна в редица национални и регионални музеи и галерии. 

Росен Желязков е на посещение в Албания

Представени са автори, творили през 40-те и 50-те години – Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те – Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев. Преобладават живописните платна, предимно пейзажи. Едновременно с това, като се проследи развитието на художествената изразност през годините, ще открием и новите тенденции от 70-те и 80-те години в изкуството на следващите поколения. Те са свързани с опростяване на художествения образ, изграждане на национален стил с оригинални пластични тълкувания, нова вещественост, поява на асоциативна живопис, монохромна образност и т.н. Тук са представени Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев и Алцек Мишев. 

Парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента. В състава на делегацията са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ „ПП-ДБ“), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на „Възраждане“), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ „БСП за България“) и народният представител Павела Митова (ПГ „Има такъв народ“). 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
376 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.26 | 18:27

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини