Надежда Нейнски: Проблемът идва основно от това, че няма ясно разписани отговорности и ангажименти в коалицията

  • 24 февруари 2024 17:04

  • 979
  • 13
Надежда Нейнски: Проблемът идва основно от това, че няма ясно разписани отговорности и ангажименти в коалицията
© Кадър: Нова телевизия

Правителството трябва да има единна вътрешна и външна политика. Не става въпрос за състезание, а за държавна политика, която трябва да бъде убедителна и България трябва да има предсказуемост в тази сложна геополитическа ситуация. Това каза бившият министър на външните работи Надежда НейнскиНадежда Нейнски Надежда Нейнски започва политическата си кариера във възстановената в края на 1989 г. в предаването „Офанзива” по NOVA News. 

„Аз има опит с меморандуми, въпреки че съм ги подписвала като външен министър, а не като политически лидер, но според мен големият проблем на това управление е, че започна без да има ясна структура на взаимодействие между двете коалиции. На практика няма коалиционно споразумение. Това, което трябваше да бъде направено е, че този договор трябваше да бъде създаден още в самото начало на евроатлантическото мнозинство и на излъченото от него правителство, защото най-важното за това мнозинство е то да бъде реформаторско. За да може да бъдат извършени реформите обаче – трябва да има ясно разписани отговорности и ангажименти. Това е и в основата на проблема в момента. Че след 9 месеца излиза един документ, който на първо място е меморандум, а не коалиционно споразумение. Тоест е позицията на едната коалиция”, коментира тя отказа на Мария Габриел да подпише меморандума, предложен от партньорите в управлението.

По думите ѝ „най-ужасното нещо е да има външна политика, и политика изобщо, на два гласа”.

Бойко Борисов за ротацията: Така ги учат в Харвард, но от училището в Банкя сме се научили да не се огъваме

„Защото ние говорим за евроатлантическо мнозинство и за евроатлантически кабинет. Това правителство трябва да има единна вътрешна и външна политика. Ако говорим за достъпа на  политическите сили и контакта с партньорите навън – това става чрез политическите семейства. Така е изградена европейската политика. Тя почива на взаимодействие в рамките на политическите семейства и изработването на политики в тях. Тоест гласът на отделните политически сили се чува и достъпът е през политическите семейства", обясни Нейнски.

Нейнски допълни: "Колкото до държавната политика, тя може да бъде една единствена, ако искаме да бъде успешна. И в този смисъл по политическата логика, когато има коалиционно споразумение между две политически формации, независимо от две партии или две коалиции, обикновенно постът на външния министр се заема от партньор. И тогава по логически път ще има размяна на тези позиции. А не в рамките на някакви договорености, кой на кого, какво бил обещал. И смятам, че това е изключително зле и вътрешно, и външно политически". 

Бившият външен министър коментира и предупреждението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че "едни предсрочни избори 2 в 1 могат допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидени последици".

"Изборите никога не могат да бъдат заплаха. Тоест, изборите идват тогава, когато по друг начин не могат да бъдат решени дефицитът в доверието и вътрешните противоречия. Тоест, ние трябва да гледаме на изборите като на една възможност за решаване на проблем, а не като за създаване на такъв. Това, което вероятно се визира в момента е по-скоро геополитическият контекст, в който биха се извършили едни избори. Защото геополитическата ситуация е изключителна. 2024 година е година на много избори за света.  Отдавна не е имало толкова много избори", заяви тя. 

Според нея, геополитическата обстановка, която пряко засяга нас може да предизвика някакъв наказателен вот, ако политическите лидери не съумеят да покажат ясен дневен ред. "Но дестабилизация и недоверие може да бъде предизвикано и ако начинът на управление повдига много въпроси и създава много разочарования. Защото не е тайна за никого, че тези две коалиции се събраха по принуда, създавайки това геополитическо мнозинство. Те имат много различия помежду си. Но тук не става въпрос за състезание. Тук става въпрос за държавна политика, която трябва да бъде убедителна и България трябва да има предсказуемост в тази сложна геополитическа ситуация", категорична е Нейнски. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
979 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2024.02.24 | 20:19

9
Западната демокрация се превърна в дърт изрод

2024.02.25 | 07:47

13
Това нашето е фашизъм не демокрация.

2024.02.25 | 07:45

12
Не. Проблема е че много отдавна трябваше шаиката СДС дасте в затвора.

2024.02.24 | 19:58

8
Радев е руски шпионин и трябва да бъде съден за държавна измяна и шпионаж в полза на Русия

2024.02.24 | 20:21

11
След броене месеци ще носиш камъни за паметника на Путин и ще пееш руски честушки, както е правил дядо ти.
Бойко

2024.02.24 | 20:20

10
Да живее Румен Радев!!! Велик президент и българин!!!

2024.02.24 | 19:26

7
Те в началото ни убеждаваха, че това не е коалиция.

2024.02.24 | 18:34

6
Проблемите ги докарахте вие пуфло ,,,защо ли ви повярвахме
Благоизтезар

2024.02.24 | 17:40

5
ХА.ТО.ПРИ.ВАС.ПЪК ИМАШЕ.!!!НАПЪДСТВИЕ ОТ.ПОСОЛСТВОТО.
Грозилище

2024.02.24 | 17:25

4
Сбръчкана , плешива от всякъде виси кожа ,как се понася като се погледне в огледалото
Емѝ...Ибана съм-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ АТИЛА

2024.02.24 | 17:14

2
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...ЯМ КОЖЕНИ БАНАНИ-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ АТИЛКАТА

2024.02.24 | 17:15

3
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

2024.02.24 | 17:14

1
Избори бе бабке!

Добави коментар

Водещи новини