След боя за БФС: Терзиев ще иска становища от СДВР и ДАНС преди всеки протест

  • 22 февруари 2024 15:08

  • 289
  • 2
След боя за БФС: Терзиев ще иска становища от СДВР и ДАНС преди всеки протест
© Булфото

Кметът на София Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите ще иска писмени становища от СДВР, ДАНС и други органи за това има ли опасност от ескалация на напрежението преди всеки протест. Повод за това е боя между граждани и полиция на протеста срещу ръководството на БФС през ноември.

"Стъпвайки на този опит, ние въведохме ново изискване. За всяко мероприятие задължително вече да се иска писмено становище от СДВР, ДАНС и други институции, за да не трябва никой да работи с догадки и да слушаме на следващия ден по телевизията как те знаели, обаче за да няма изнервяне и проблем с общественото мнение, не били казали, което не намирам за нормално", каза Терзиев по време на изслушването си в парламента.

Днес той се яви във временната комисия в Народното събрание за разследване на организацията на събитието и полицейската агресия.

Васил Терзиев не се яви на изслушване пред депутатите, опозицията му се ядоса

"По моя инициатива в деня преди протеста аз се свързах с господин Николов от СДВР, за да уточним какво точно планират да направят, каква е разстановката на силите, какви конкретни действия ще вземат, за да не ескалира по никакъв начин събирането. В този разговор в нито един момент не е била споделена дори устно информация, че се очакват големи провокации, че имат опасения, че нещата ще ескалират. По-скоро е оставено на моето въображение, че 1600 униформени и водно оръдие може би предполагат, че ще има нещо", разказа Терзиев. Затова и не е спрял протеста - тъй като не е имал данни, че това се налага.

Когато пристигнал на мястото заедно с шефа на СДВР Любомир Николов и Красимир Димитров - директор на "Аварийна помощ и превенция" към общината, вече е било започнало разпръскването на групи. Помолил ги да протестират, но да е мирно и да не рушат общинско имущество.

"Смятам, че докато бях на място, това се случи. Нямаше провокации, леко изнервени разговори, но все пак спокойни, без насилие от страна на органите на реда, нито на протестиращите", спомни си кметът.

После се върнал в общината, а на другия ден разбрал, че тогава напрежението е ескалирало.

"Един интересен факт е желанието на бившия шеф на Инспектората господин Ивайло Иванов да си вземе отпуска точно за този ден. Не знам дали това ви е споделено. Само за един ден, точно в деня за протеста, което аз намерих за сравнително безотговорно, когато има каквито и да е било опасения, че ще трябва да се почиства след това и да се приведе във вид състоянието на мястото, където е имало протести. За щастие, господин Иванов беше сменен, и с новия директор на Столичния инспекторат и господин Красимир Димитров успяхме да приведем всичко във вид", обясни кметът.

В деня на протеста - 17 ноември, стана ясно, че Иванов се разделя с поста си по взаимно съгласие. Той бе на него от октомври 2021 година. Преди това той беше директор на СДВР, но беше освободен във връзка с полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на протестите срещу правителството през лятото на 2020 година.

След полунощ районът около Националния стадион, където бе протеста, вече бил почистен, а до обяд на другия ден са били сменени изкъртените колчета, разделителни бариери и запалените кофи.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
289 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВЕ

2024.02.22 | 17:51

2
Поискай становище от патриарха, папата и директора на Боянския водопад преди всеки протест за да си вържеш гащите!

2024.02.22 | 17:09

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини