Експерт за "Капитан Андреево": Масови проверки на камиони, плащане кеш без обявени тарифи

  • 21 февруари 2024 10:35

  • 578
  • 0
Експерт за "Капитан Андреево": Масови проверки на камиони, плащане кеш без обявени тарифи
© Булфото (архив)

Шофьори на тирове се оплакват, че се събират такси на ръка. Събирането на такси се извършва на каси от фирмите без всякакви означения. Също така е върната и товаро-разтоварната дейност в ръцете на частните оператори. Твърди се, че е върната и 100%-овата проверка на камионите. До началото на февруари са били проверявани само част от камионите. След влизането на частния оператор проверките се увеличават.

Така описа ситуацията на ГКПП "Капитан Андреево" бившият заместник-изпълнителен директор на БАБХ Ангел Мавровски в интервю за БНР.

"Това е в полза на частния оператор. Колкото повече проверки, толкова повече в касата на съответната фирма. Въпросът е как се извършват самите проверки."

Лабораторията на "Капитан Андреево" отваря до края на февруари

През 2022 г. държавната граница беше блокирана при отказ на частните оператори да извършват товаро-разтоварна дейност, припомни той. Държавата трябва да е подготвена с хора, които да поемат тази дейност, смята Мавровски.

"Това е държавна граница. Външна граница на Европа. Представете си, лице, което идва и тръгва на каси да си плаща, които нямат абсолютно никакви означения. Някакви хора го влачат по гишета, които нямат никакви данни по тях, нито ценоразписи, и съответно се плащат такси изцяло в брой. Въпросът е как Агенция "Митници" е разрешила това нещо да се случва на границата и кой го позволява?"

Всичко е променимо, но е въпрос на държавна политика и самосъзнание на сегашното управление, заяви бившият зам.-шеф на БАБХ.  

"Очакваме отварянето на лаборатория. Помещенията бяха определени още преди 2 години."

По темата с броя на виртуалните животни Ангел Мавровски посочи, че колкото и проверки да се правят, дори целият капацитет да се впрегне, ще излизат такива животни. Информационната система е морално остаряла и е пълна с остаряла информация, каза Ангел Мавровски в предаването "Преди всички". По думите му, с години Държавен фонд "Земеделие" финансира животновъдни обекти, които не отговарят на изискванията.

Мавровски подчерта, че има данни за над 10 000 подобни обекта в страната, "които не отговарят на изискванията, а биват субсидирани".

"Проблемът е много голям и никой не иска да го поеме, защото държавата трябва да връща огромни средства. Ние в момента сме в огромно нарушение и разходване на европейски ресурси."

Сигнали има и до Европейската прокуратура, уточни Мавровски.

Според него резултатите са обвързани със законодателни промени, които следва да се направят.

"В момента се правят проверки от Агенцията по храните. В следващия момент минава ДФ "Земеделие", констатират, че животните са там, правят се прехвърляния на животни от един обект в другзабавят се докладите, съответно те си вземат субсидията за дадената година и се въртим в омагьосан кръг."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
578 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини