Турция и България ще подпишат Меморандум за презгранични операции за охрана на въздушното пространство

  • 21 февруари 2024 08:01

  • 283
  • 1
Турция и България ще подпишат Меморандум за презгранични операции за охрана на въздушното пространство
© Булфото (архив)

Турция и България ще подпишат Меморандум за презгранични операции за охрана на въздушното пространство. Това ще стане по време на официално посещение в Турция на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Меморандумът позволява турските ВВС да участват със свои изтребители при охраната на българското въздушно пространство, което е част и от НАТО-вското. Решението за меморандума беше одобрено от правителството преди близо месец, а подобни документи страната ни има подписана и с Гърция, и с Румъния.

Министър Тагарев заминава на официално посещение в Турция

По време на посещението си в Турция Тодор Тагарев ще обсъди с колегата си Яшар Гюлер "съвместни инициативи в сферата на отбраната и перспективите за повишаване на оперативната съвместимост, бойната подготовка и осигуряването на въоръжените сили".

Наскоро България, Гърция и Турция подписаха  меморандум за създаване на противоминна военноморска група в Черно море.

"Чака се ратификация от турските власти. Те да завършат своите процедури. На оперативно ниво има комитет с командирите на военноморските сили, които ще решават оперативните въпроси. Като НАТО-вски държави ние имаме дълга практика, работейки заедно на редица международни учения. Така че не виждам проблеми по оперативното и техническо изпълнение", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.21 | 10:20

1
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

Добави коментар

Водещи новини