Дидие Рейндерс: Има много ясен ангажимент за промяна на ситуацията в България

  • 16 февруари 2024 09:14

  • 1011
  • 6
Дидие Рейндерс: Има много ясен ангажимент за промяна на ситуацията в България
© Булфото (архив)

Необходимо е да реформираме правосъдната система в някои държави членки. Това важи и за България. Това заяви пред БНР еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Ако няма ефективна съдебна система, е невъзможно да се изпълняват правилата, които се въвеждат на европейско ниво, предупреди еврокомисарят.

Промяната на законите е много важна, но не е лесно да се промени ситуацията дори с ново законодателство, отбеляза Рейндерс в предаването "Преди всички".

Еврокомисарят по правосъдие ни похвали за реформите, но припомни: Борбата с корупцията е не по-малко важна

Важно е да се уверим, че има разследване, каза еврокомисарят по повод убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

"Да се уверим, че има възможност действително да се проведе реално разследване от независими лица."

За да се постигне тази цел, трябва да се променят много неща в България, посочи Дидие Рейндерс. По думите му, най-важно е изпълнението и прилагането на промененото законодателство.

Най-важното е да се назначи главен прокурор, който е независим и да има отчетност на главния прокурор, каза още комисарят по правосъдие.

Според Рейндерс е налице "много ясен ангажимент за промяна на ситуацията в България", но "следващата стъпка е той да бъде прилаган". По думите му, "има воля за промяна в институциите".

Като изтъкна необходимостта от "добър подбор" на членовете на Антикорупционната комисия, Дидие Рейндерс посочи:

"Ако няма независимост, ако има намеса и влияние от различни политически партии, ще е проблем за доброто функциониране на комисията."

В паралел с Румъния и разследването на представители на висшия ешелон във властта Дидие Рейндерс заяви, че в България липсват такива случаи, "има доклади на разследващи журналисти, но не се стига до съдебна зала".

"Когато се направи сравнение с други държави членки, това е много важен елемент от мониторинга. Необходимо е да се стигне до края на процеса, не само да започне разследване, но да има и съдебно дело."

По темата със състоянието на медиите Рейндерс смята, че са необходими добър регулаторен орган за плурализма в медиите и повече прозрачност за собствеността и финансирането им. Той отчита "все по-голям риск, на който са изложени журналистите". Делата-шамари са реална тенденция не само в България, но и в други държави членки, добави еврокомисарят по правосъдие.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1011 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
БЪЛГАРИЯ

2024.02.16 | 11:26

5
ЩЕ УМ РЕ!

2024.02.16 | 11:26

6
ДА НЕ Я ИЗПРЕВАРИШ! ЛАЙ НАР!
ЗАТВАРЯЙ СИ

2024.02.16 | 11:25

4
ПЛЮ ВАЛНИКА!

2024.02.16 | 10:40

3
Разбирайте, тиквоча влиза при ставри

2024.02.16 | 10:09

2
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone

2024.02.16 | 09:19

1
abe pomiar ti nqma6 ni6to pravo da iska6 ot bg darjava omitaite se 4as po skoro 4e skoro 6te vi pratim vsi4kite korumpirani politici pri vas

Добави коментар

Водещи новини