Представители на АКФ с нови разкрития за разследванията им за Нотариуса

  • 15 февруари 2024 16:47

  • 4336
  • 3
Представители на АКФ с нови разкрития за разследванията им за Нотариуса
© Bulphoto

Бяхме в полицията сутринта, имаше дискусия и във ВСС. Става дума за едно разследване, което започнахме в края на 2022 г. Работеше се по информация, свързана със схема на влияние. Нарекохме историята „Списък без контрол”. Разследването касаеше Ивайла Бакалова и съпругът И Веселин Денков. Изслушали сме часове със записи от всякакво ниво. Това разказа разследващият журналист Николай Стайков по време на изслушването му във временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 281

„Преценихме, че е изключително важно публиката да види как един висш полицай Емил Писков и неговият партньор Мартин Божанов отправят натиск за влияние в съдебната система. Направи ми впечатление, че Божанов е много добре започнат с това, което е говорил съдията Тони. Отидохме, направихме интервюто, след което нямаше никакъв резултат. Направи ми впечатление, че са работили много професионално. След това на власт дойде служебното правителство и разследването се поднови. Свидетелите бяха изслушани в кабинета на тогавашния министър Бойко Рашков. Преписката  бе изпратена в ГДБОП. Остава отворен въпроса какво е направила прокуратурата през това време”, разкри още Николай Стайков.

Установихме работеща сфера на влияние в съдебната система, каза той.

Жалбата на гръцки бизнесмени за изнудване от Нотаруса е дадена на прокуратурата, не се е връщала в ГДБОП

По думите му в случая става въпрос за оказване на натиск и за много пари.

Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд изнесе притеснителни факти, относно използванерто на СРС-та. Той попита колко разрешителни за подлушване на магистрати са били издадени. Много малко от тези разработки са стигнали до съда, а бройката е намаляла драстично. Тези практики през годините дори да не са в такъв размер след закриването на Специализирания съд, има риск да се пренесат в районните съдилища. Тази практика може да се предотврати едва след като се изсветлят всички порочни практики в съдебната система, смята той. 

Янкулов призова да се направи пълна ревизия на дейността на Специализирания съд. 

В началото на заседанието Никола Минчев от Продължаваме промяната- Демократична България посочи, че със случая около Мартин Божанов – Нотариуса, прокуратурата и текущото ѝ ръководство могат да изпълнят със съдържание заявката за начин на работа, различен от досегашния. Той добави обаче, че има риск от избирателно правосъдие във връзка с казуса.

Той каза, че целта на комисията е да предотврати евентуалното замитане на случая, както и да спомогне за всеобхватното изясняване на казуса. 

Никола Минчев заяви, че лица, които са ставали жертва или са замесени около дейността на групата на Мартин Божанов, ще бъдат поканени на изслушване, както и прокурор Невена Зартова, която бе освободена от поста административен ръководител на Софийската районна прокуратура. Ще бъдат поканени и други хора, допълни той.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб “SS” в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с него. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както - дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари.  Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име, като полицията проверява причините и начина, по който това се е случило.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4336 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:20

3
❤️ Г­­о­р­­­е­­­щ­­и­­ ­м­­о­­­м­­и­­ч­е­­­т­­а­ ­в­­­и­ ­о­­­ч­а­к­в­а­т ­-­­­ X­­­1­­8­.­­­F­­­U­­N

2024.02.15 | 17:54

2
Точно така.Пълна ревизия на Боковия съд.

2024.02.15 | 17:22

1
Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини