Съставиха акт на бившия кмет на Благоевград, изхарчил 4,3 млн. лв. не по предназначение

  • 13 февруари 2024 16:43

  • 1368
  • 4
Съставиха акт на бившия кмет на Благоевград, изхарчил 4,3 млн. лв. не по предназначение
© Фейсбук

Инспекция на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила, че целеви средства за укрепване на пътя до летовище „Бодрост“ са разходвани не по предназначение, каза на пресконференция кметът на Благоевград Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от, предава БТА. 

Средствата са отпуснати с решение на Министерски съвет (МС) в началото на февруари 2021 г., а на 12 февруари същата година са били преведени по сметката на общината, припомни Байкушев.

По думите му докладът на АДФИ потвърждава, че над 4,3 млн. лева целеви средства от държавния бюджет са изхарчени не по предназначение, а за нарушение на бюджетната дисциплина на предишният кмет на Благоевград Илко Стоянов е съставен акт за административно нарушение, тъй като е променил предназначението на отпуснатите средства от МС.

Според доклада на АДФИ средствата не са налични като преходен остатък от 2021 г. насам, оповести Байкушев. Той допълни, че предходният кмет е допуснал разходването им за текущо финансиране на разходи на общината, които не са свързани с разходи по обекта. 

Средствата бяха отпуснати по време на мандата на общинския кмет Румен Томов, след отправено писмо от него с молба да бъдат отпуснати от държавния бюджет близо 4,9 млн. лева, каза още Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от.

Средствата остават по сметката на общината до 19 октомври 2021 г., когато тогава действащият кмет Илко Стоянов, със своя заповед, разпорежда прехвърлянето им за местни дейности, каза още Байкушев. От отпуснатите от Министерски съвет средства 447 хиляди са платени авансово по банковата сметка на спечелилата конкурса за изпълнение на проекта фирма. Това е станало на 19 ноември 2021 г. „Изпълнението, както знаете, не е започнало и към настоящия момент“, посочи настоящият кмет на Благоевград. 

Констатацията поставя общината пред неотложния ангажимент да осигури тези отклонени средства, каза още Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от и допълни, че законовите възможности са две – да се платят средствата по проекта на изпълнителя по договора за обществена поръчка, или да бъдат върнати сумите на държавата. 

Новият кмет на Благоевград с първа ревизия: Близо 7 млн. лева липсват от сметките на общината

На пресконференцията Байкушев коментира и теми, свързани с градската среда. Предстои да бъдат възстановена градинката при сградата на Камерна опера – Благоевград и местното читалище, на което място до момента имаше питейно заведение. Предстои да бъде издадена заповед за премахване на два преместваеми обекта към едно от заведенията в града. Причината е, че собствениците имат задължения към общината от години, каза Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от.

Предстои да се премени и към премахване на пода на терасата при хотел „Ален мак“ в централната част на града, като предстои да се издаде заповед за премахване и на металния навес на терасата, а пространството да бъде върнато към площта на градската градина. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1368 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 10:32

4
❤️ Г­­о­р­е­щ­и­­ ­­м­­о­­­м­и­­ч­­е­­­т­а­­­ ­в­­и­­­ ­­­о­ч­а­­­к­в­­­а­­т ­­­-­­­ X­1­­­8­­­.­­­F­U­­­N

2024.02.13 | 22:23

3
Да ги връща той.
Снежко Снежев

2024.02.13 | 17:11

2
За 4,3 милиона опухана парЪ... акт... еваларката идиоти, нЕмате равни:)))!

2024.02.13 | 16:53

1
Румен Томов е издигнат от БСП, pycките гaнгстери, които отклоняват милиони лeвове още преди изгрев. България все още е бoлна от сoциализъм.

Добави коментар

Водещи новини