НА ЖИВО: НС прие промените в Закона за закрила и развитие на културата

  • 09 февруари 2024 09:06

  • 455
  • 3
© Булфото (архив)

Петъчното заседание на Народното събрание започна с наличието на кворум от 183 регистрирани депутати, обяви председателят на парламента Росен Желязков.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Николай Нанков направи процедурно предложение второто гласуване на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да стане точка втора от дневния ред на днешното заседание, както и да се удължи работното време на парламента до приключване на законодателната част и парламентарния контрол. И двете процедурни предложения бяха гласувани и приети от депутатите в зала.

Първа точка от дневния ред на депутатите е второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила и развитие на културата, чийто вносител е народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

В един любопитен момент из пленарната зала ненадейно се разнесе мелодия от нечий телефон, на което председателят на НС Росен Желязков обърна внимание.

Колеги, чува се амбиентна музика в духа на лоби бар от хотел в лявата половина на залата. Може би е нечий телефон, предположи Желязков.

Иначе с пълно единодушие от 161 гласа „за“ депутатите приеха окончателно промените в Закона за закрила и развитие на културата. Целта на вносителите от ГЕРБ-СДС и ДПС са цялостна реформа в институционалната организация и дейността на Национален фонд „Култура“. Променя се начинът, по който ще се избира изпълнителният му директор. Той вече ще се назначава от министъра на културата с 4-годишен мандат след проведен конкурс. Досега директорът беше избиран от Управителния съвет на фонда. Мандатът на настоящия ръководител  Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев е изтекъл още миналата година.

Приетият вече закон предвижда още създаване на публичен електронен регистър на професионалните артисти и специалисти в областта на културата.

В днешния парламентарен контрол участие ще вземат деветима министри. Сред отговарящите на депутатски въпроси ще бъдат премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Министър-председателят ще отговаря на два въпроса, касаещи приетите условия на Австрия, за да може България да влезе в морски и въздушен Шенген. Той ще трябва да обясни и процедурата по връщането на лица от Австрия и от други страни, за които България е отговорна по Дъблинския регламент и поставеното допълнително условие от Австрия за частичното приемане на България в безвизовата зона на ЕС.

Парламентарен контрол: Изслушват 9 министри

Последвайте канала на

Владимир Василев
455 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.02.09 | 13:01

3
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

2024.02.09 | 09:42

2
и ся кфо?Ще работят повече,или ще им пораснат задниците от седене?
Данчо

2024.02.09 | 09:39

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини