Костурков категоричен: Трябва да спасим тази част от земеделците, които наистина са застрашени

  • 09 февруари 2024 08:40

  • 374
  • 2
Костурков категоричен: Трябва да спасим тази част от земеделците, които наистина са застрашени
© Bulphoto/архив

Ние трябва да спасим тази част от земеделците, които наистина са застрашени. Това не е редовната субсидия, не е редовното подпомагане, това е спасение. Няма нищо по-логично от това да помогнем на хората, застрашени от фалит и изчезване. Това заяви пред БНТ Росен Костурков - депутат от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" и зам.-председател на Комисията по земеделие в парламента.

Голяма част от земеделците и най-вече зърнопроизводителите са недоволни от предложенията на властта за подпомагане само на губещите стопанства. Такова мнение изказа вчера в "Денят Започва" и председателят на Българската аграрнта камара Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика.

"Регламентът определя горната граница на помощта, но не пише там, че трябва земеделците да не са в затруднено положение. Нещата не си противоречат, това е различно нещо", обясни Росен Костурков.

"Ако в бюджета бяхме включили някакви допълнителни средства върху тези, които включихме,(защото увеличихме бюджета на земеделието с над 500 мл. лева спрямо миналата година, тоест тази година 4 млрд. и 100 млн. ще бъде общо подпомагането за целия сектор), пак няма гаранция, че нямаше да ги има тези протести. Тези протести не са само за пари. Тези протести са за един цялостен поглед на земеделската политика не само в България, но и в Европа. Истината е, че основните проблеми на нашите земеделци идват от грешки и от двете места. Първо, общата земеделска политика във връзка със зелената сделка и някои недоглеждания пречат на земеделците, ние го виждаме, в цяла Европа има протести. В нашата страна също има натрупани проблеми от може би последните 20 години", допълни Костурков.

Преговорите между земеделците и премиера продължават и днес следобед.

Четвърти ден протести на земеделци: Премиерът провежда поредна среща с тях

"В началото на седмицата имахме извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие и мога да ви кажа, че се предприемат доста сериозни промени в 7 закона. Но последните 2 години се смениха 6 или 7 правителства, дори стратегическия план за земеделието - вчера си направихме една калкулация - 6 правителства са работили по него. Всяка администрация идва и си прави промени. Сега за първи път има обща визия и на парламента, и на министерството, и на земеделците", категоричен е депутатът.

Според думите му разделението в бранша по исканията към властта е главно заради настояването за смяна на министъра на земеделието Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на.

"Тази част, която няма политически искания и смяна по върховете на властта, е обединена. Това са хора, които мислят как ще се развиват, а не кой техен министър да сложат в креслото".

Последвайте канала на

Десислава Станева
374 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:43

2
❤️ Г­­о­­­р­­е­­щ­­и­ ­­­м­­о­м­­­и­­­ч­­­е­­т­­а­­­ ­­в­и­­ ­­о­­­ч­­­а­­к­в­­а­т ­-­­­ X­­1­­­8­­.­­F­­­U­N

2024.02.09 | 13:02

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини