От Българската аграрна камара все още нямат решение дали приемат условията за държавно подпомагане

  • 05 февруари 2024 12:38

  • 600
  • 0
От Българската аграрна камара все още нямат решение дали приемат условията за държавно подпомагане
© Булфото (архив)

Браншовите организации, които членуват в Българската аграрна камара все още нямат решение дали приемат условията за подпомагане, предложени от правителството вчера или ще излязат на протест утре.

Председателите на десетте от организациите, които членуват в Българската аграрна камара, обясниха, че в момента заседават техните структури по места и в късния следобед ще стане ясно дали приемат предложенията на правителството, а именно - подпомагане под 10 лв. на декар сега за първите 3000 декара на зърнопроизводителите и още 10 лв. до септември, както и по 5 лв. помощ за всички следващите декари сега и още 5 лв. до септември.

Протестът на земеделци: Министър Вътев не може да се справи с управлението

Зърнопроизводителите обаче трябва да докажат загуби чрез декларациите си до НАП, за да получат това подпомагане.

Останалите сектори извън зърнопроизводството, за които са отделени 150 милиона лева, без да се налага да доказват, че работят на загуба, са изчислили, че това, което им предлагат като украинска помощ достига до 90% от полученото миналата година.

Важен е и ангажиментът за законодателни промени, които са нужни на сектора, за да функционира нормално, а не да чака непрекъснато помощи от държавата, казват земеделците.

Всички обаче са категорични, че протестната готовност не е отменена и преговорите всъщност не са приключили. Ако бъдат поканени в Министерството на земеделието, фермерите ще отидат още днес. Оказа се обаче, че в 12.00 часа в агроведомството са поканени протестиращите пред него земеделци, които искат оставката на земеделския министър, но не и тези, които преговаряха вчера с него.

Ако има протест, в него ще участват всички и той ще бъде обявен най-късно тази вечер, обявиха земеделските членове на Българската аграрна камара.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
600 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини