Терзиев подписа декларация на европейските кметове в Брюксел

  • 31 януари 2024 14:13

  • 317
  • 4
Терзиев подписа декларация на европейските кметове в Брюксел
© Bulfoto

Кметът на София Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите участва в работни срещи в Брюксел за върховенство на правото и среща на тема: “Европейска политика на бъдещето”. В резултат от работната инициативата е приета и подписана Брюкселска декларация на европейските кметове през миналата седмица. Това съобщават от Столична община на сайта си.

В документа градоначалниците на европейските столици отправят призив към европейските институции за амбициозна и ефективна европейска политика за градовете по време на мандата на Европейския парламент в периода 2024 – 2029 г.

Представителите на европейските институции и кметове на столици са обсъдили добри практики, проблеми и предизвикателства, с които се сблъскват в работата си при прилагането на принципите на правовата държава на местно ниво и връзката с националните власти и Европейската комисия. В подписаната декларация кметовете призовават към по-активно включване на местните власти в развитието на европейските политики, законодателство, програми и финансиране, и очертават приоритети и препоръки към мандата 2024 – 2029 г.

Терзиев: Твърденията на Григорова за 15 “лисващи” флашки, повлияли на изборите, не са верни

Основните препоръки към новия Европейски парламент са за систематичен и по-структуриран диалог и участие на градовете на европейско ниво, по-добра интеграция и координация на въпросите, свързани с градовете, насочено конкретно към европейско законодателство и по-достъпно за тях европейско финансиране.

"Призоваваме за амбициозна европейска градска политика, основана на по-структуриран, обвързващ диалог между Европейски институции и градове, за по-ефективна интеграция на градското, столичното и териториалното измерение във всички съответни европейски политики, за устойчив модел и за по-голямото участие на градовете и местните власти в развитието на европейското управление, регулация, програми и финансиране", се посочва също в декларацията.

От Столична община посочват, че кметовете са настояли за стимулиране на развитието на метрополиите, включващи градски и селски райони, както и създаване на нов устойчив модел, който включва подходящи индикатори и позволява прехода към справедливи, продуктивни и зелени градове.

Декларацията ще бъде предоставена на Европейската комисия с призив за отворен диалог и сътрудничество между Европейската комисия и местните власти, за да бъдат включени в Годишния доклад на Комисията за правовата държава и да получават пряко финансиране от ЕС чрез мрежи като „Пакт за свободни градове“.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
317 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.31 | 18:12

4
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex
мамин лигльо Вася Ухото

2024.01.31 | 15:46

3
А тоя мамин лигльо дали наистина е кмет? Щото още органите не са се произнесли, че нещо много фалшиви бяха изборите.
ъъ

2024.01.31 | 15:32

2
НЕ, си ли в отпуска, бе педал ????

2024.01.31 | 14:54

1
бла-бла-бла и нищоправене! каза ли им, че си кмет чрез фалшиви избори?

Добави коментар

Водещи новини