Денков: Конкурирането на нашия регион на Балканите със западните държави, Китай и САЩ, е вече постижима цел

  • 29 януари 2024 10:15

  • 873
  • 5
Денков: Конкурирането на нашия регион на Балканите със западните държави, Китай и САЩ, е вече постижима цел
© Bulfoto

Преди време започнахме процес, свързан с промяната на начина, по който да гледаме на нашия регион на Балканския полуостров, да гледаме на него като на един световен регион, който да може да се конкурира със западните страни, да се съревновава с Китай, със САЩ. Нещо, което някои щяха да сметнат за шега преди 10 години, но вече е постижима цел. Това е нещото, което трябва да направим, да покажем, че се развиваме заедно, защото Европа е силна, когато всички нейни региони са силни.  

Това каза министър-председателят Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в своето приветствено слово на провеждащия се днес информационен ден за финансиране на високотехнологични научни изследвания и иновации на Европейският съвет по иновации, в сътрудничество с Министерството на иновациите и растежа (МИР). Събитието е в столичния хотел "Хаят Реджънси".

Премиерът изрази за пореден път своята признателност към програмите, които са подкрепили развитието ни, в сътрудничество със западни университета и научни центрове, така че да е възможна конкуренцията със западните страни. 

"В това е силата на Европа – да можем да се развиваме заедно", подчерта премиерът Денков. 

“Да, постигнахме голям напредък, но ако не надградим стореното дотук, няма да бъдем успешни. Това се иска от нас през следващите години – да бъдем по-бързи, по-силни, по-конкурентни, да бъдем в много по-голяма степен отворени за сътрудничество с тези, които са около нас в Европа. Тогава ще бъдем успешни във всяко наше начинание", каза в заключение Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

За него днес България е напълно различна от това, което е била преди 10 години, когато по-малко от 10 процента от децата в страната са били запознати със значението на думата "предприемачество". 

"Благодарение на подкрепата на ЕК, благодарение на личните усилия на мнозина в страната, този манталитет е вече напълно променен", изтъкна още премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С

На събитието днес ще се се представят различните направления на програма "Хоризонт Европа" и възможностите за подкрепа на иноваторите и изследователите в дълбоките технологии. 

Денков: Има как да сме финансово отговорни, но това да не бъде за сметка на хората и бизнеса

Европейският съвет по иновации е най-голямата инициатива на Европейската комисия за подкрепа на иновации през целия жизнен цикъл от научни изследвания в ранен етап до доказване на концепция, трансфер на технологии, финансиране и разрастване на стартиращи фирми и малки и средни предприятия, пише БТА.

Чрез своите три инструмента – Pathfinder, Transition и Accelerator, Съветът предоставя финансиране на научни организации, стартъпи и малки и средни предприятия под формата на грантове и дялово участие/инвестиции, достигащи до 17,5 милиона евро за стартъп бенефициент. Организацията разполага с бюджет от 10,1 млрд. евро за периода 2021-2027 г.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
873 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ДАНО.СЕ.СКРИЕШ

2024.01.29 | 13:25

5
СМЕШНИКО.ПРЕЗ.МАРТ И.НИКОЙ.ДА.НЕ.СЕ.СЕЩА ЗА.ТЕБ

2024.01.29 | 12:12

4
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.29 | 10:52

2
Още колко глупости може да наговори плъа.
Тенев

2024.01.29 | 11:50

3
Ооо, там горна граница няма!

2024.01.29 | 10:50

1
pe dalite ot novini i slugi na koziak dnes niama da ni razreshat da pishem za osraniat plah i premier bokluk

Добави коментар

Водещи новини