Кметът на Варна с извънреден брифинг за архитектурните паметници

  • 25 януари 2024 12:14

  • 827
  • 1
Кметът на Варна с извънреден брифинг за архитектурните паметници
© Булфото

Кметът на Варна Благомир КоцевБлагомир КоцевБлагомир Коцев е новият кмет на Община Варна, като бе избран с 53.06% на балотажа на местните избори каза на извънреден брифинг, че в Общината ще бъдат безкомпромисни, ако не се спазва законът за съхраняване на паметниците на културата в града. Той обясни, че в последното получено писмо от Министерството на културата е подчертано, че МК отхвърля отговора на Националния институт за недвижимо културно наследство. Върви вътрешно разследване кой служител е дал този отговор, поясни кметът, предаде БНР.

Оградата на къщата, паметник на културата на бул. "Сливница", 20 също е проектирана от бележития архитект Стефан Венедикт Попов и е недвижима културна ценност. Това са изводите след проверка на Инспектората за опазване на културното наследство (ИОКН) към Министерство на културата (МК). Това съобщи заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов. Ажурната ограда е част от цялостния архитектурен ансамбъл, посочи още той.

Премахват бетон, излят в двора на къща паметник на културата във Варна

Друга констатация е, че зимната градина, която ще бъде обособена в двора на къщата, не може да бъде категоризирана като преместваме обект, тъй като става въпрос за голяма метална сглобяема конструкция, каза още Иванов.  Документацията е в разрез със схемата за поставяне на преместваем обект, уточни той. 

Схемата е одобрен на 23 декември 2022 година от главния архитект и последва разрешително за поставяне на обекта на 23 март 2023 година, издадено от кмета на район "Одесос", припомни хронологията Иванов.

Той припомни, че инвеститорът събаря оградата в началото на годината, а на 4 януари Строителен контрол е направил проверка, която завършва със заповед за спиране на строително-монтажните дейности, която не е получена от собственика. Паралелно с това са изпратени въпроси до НИНКН за статута на оградата. Отговорът е получен на 19 януари, че тя няма защитен статут и събарянето е в правомощията на собственика, тогава е светкавично вечерта е извършено и полагането на бетоновата настилка, разказа още той. 

Зам.-кметът изрази съмнение, че умишлено от собственика на сградата не е приета заповедта за спиране на строително-монтажните дейности, докато текат проверките за оградата, което по-късно е довело до изливане на бетон в двора.

Последвайте канала на

Нора Виткова
827 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2024.01.25 | 12:30

1
Варна от години с мега проблеми, този се загрижил за паметниците! Олигофрен! Честито на варненци!

Добави коментар

Водещи новини