Земеделците искат подкрепа и контрол, чакат новата среща с премиера

  • 24 януари 2024 15:55

  • 663
  • 1
Земеделците искат подкрепа и контрол, чакат новата среща с премиера
© Булфото (архив)

Българските земеделци имат основания за протести, защото ситуацията от 2023 година не е променена. След среща с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътов в началото на тази седмица стана ясно, че разговорите в търсене на решения продължават.

Предстои нова среща на 30 януари.

Исканията на земеделците пред БНР-Радио София припомни и формулира Радостина Жекова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Сред тях са:

  • Спешни мерки за подпомагане на зърнопроизводството. В момента има около 40% междуфирмена задлъжнялост.
  • Законодателни промени, за да не се стига до несъстоятелност в този сектор. Държавата да приеме нормативна уредба, която да се съобразява с факта, че в земеделието инвестициите са дългосрочни. Да отпаднат едногодишните договори с арендодателите, да се намери начин за определяне на коректна рента - да бъдат защитени и земеделците, и ареднодателите.
  • Външнополитически и икономически искания, свързани със "Зелената сделка" и либерализацията на търговията в Европа във връзка с войната в Украйна.

"Надяваме се да получим отговор от акад. Денков и той да застане зад нашите предложения. Да бъдат изчистени неясните моменти и да бъде сключено споразумение. Знаем, че няма наличен ресурс в бюджета, но трябва да се намери. Не бива да се дават средства поголовно и на всеки. Ще се направят анализи по сектори. Държим да има контрол на изпълняваните изискванията и на влаганите пари. Мислехме, че ще се справим със собствени сили, но за съжаление в тази ситуация това не може да стане."

Кирил Вътев: В земеделието обстановката е много тежка

По думите на Жекова "Зелената сделка" влияе на всеки земеделец в Европа, оскъпява стоката. В същото време в Украйна прилагат над 200 препарата за растителна защита, които не са разрешени за европейските производители. Там беше разрешено ГМО. Това обърква европейския пазар на плодове, зеленчуци, слънчоглед, олио.

"Това е дъпмпингов внос. "Зелената сделка" унищожава секторите, тя трябва да бъде променена. Всеки от нас плаща за тази зелена политика – посочи Радостина Жекова. И допълни – В срещите си няма да отстъпим от подпомагането - 20 лв./декар за зърнопроизводство. Този сектор за 2023 г. е на загуба.“

Последвайте канала на

Радина Лазарова
663 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
доган мангала

2024.01.24 | 16:28

1
ВЛЕЗАЙТЕ И ИЗСИПВАЙТЕ ЛАЙНАТА В НС С ТРАКТОРИТЕ

Добави коментар

Водещи новини