Митева: Ще бъдем свидетели на много грозни договорки за ротацията

  • 22 януари 2024 13:19

  • 892
  • 5
Митева: Ще бъдем свидетели на много грозни договорки за ротацията
© Булфото (архив)

Президентът Румен Радев няма да бойкотира клетвата на двамата новоизбрани конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова, защото през октомври ще бъдат избрани неговите двама конституционни съдии. Това прогнозира пред БНР председателят на 45-ото и 46-ото НС Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше, д-р по конституционно право.

В интервю за предаването "12+3" тя коментира процедурата за избора на Белазелков и Атанасова, конституционните промени и какво може да се очаква от Конституционния съд като решения.

"Борислав Белазелков е добър юрист с добра юридическа подготовка и ще даде добра юридическа аргументация на тези поправки в Конституцията. Десислава Атанасова е първият избор на толкова политизирана фигура в Конституционния съд, нейната кандидатура не може да се сравнява с  Васил Гоцев, Атанас Семов, Янаки Стоилов, Филип Димитров и др.", коментира Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше.

Ива Митева пред Novini.bg: Наблюдава се безсилие пред глупостта

Нейната прогноза е, че чрез Конституционния съд, може би, ще се търсят  политически решения с юридическа аргументация.

"При 6:6 гласа би трябвало да се прекратява делото и да не се излиза с решение. Във всяка посока трябва да се търсят 7 гласа, а на практика не се получава. Това бързане за избора на Белазелков и Атанасова е за решението на КС за конституционните промени. Те могат да бавят решението, но от друга страна обаче при 6:6, ако имаме отхвърляне на практика, текстовете ще продължат да действат", обясни докторът по конституционно право.

Тя предупреди, че трябва да се внимава, защото през октомври т. г. президентът Румен Радев ще попълни КС със своите двама и битката ще е до октомври.

"Откъснала съм се умишлено от целия политически живот заради, може би хората, и защото се спря да се говори експертно и слушаме едни празни фрази. Проследих дебата най-вече по начина, по който се случиха номинациите", обясни Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше.

Относно продължителността на мандата 9 или 7 години тя коментира:

"Не се прави разлика между тълкувателно решение и обявяване на противоконституционност на закон. Решението е тълкувателно и ще се прилага за всички съдии в момента.

"Ще бъдем свидетели на много грозни договорки, защото предстоят регулаторните органи и няма да изпуснат това. В избора на конституционни съдии нарушиха закона. Нарушиха го нагло и не го приложиха за конституционните съдии изборът не е нито прозрачен, нито открит, нито бяха обосновани предложенията", заяви Митева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
892 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.01.22 | 15:42

5
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
slava ukraine

2024.01.22 | 13:45

1
shte povyrna bkp pak e tuk.. kpsss na p rimatite ot by ky py
додо

2024.01.22 | 13:55

4
Не пиши на маймуница никой не го чете!!
том

2024.01.22 | 13:53

3
Тази я изровиха от талаша и почна да дрънка глупости!!!

2024.01.22 | 13:53

2
Червените реват за договорки? Само когато те са извън борда обаче, иначе нямат нищо против да участват. Прокети говноядни паразити.

Добави коментар

Водещи новини