Акад. Денков: Зад изкуствения интелект стои естественият, всяка „магия“ от този тип се прави от хора

  • 15 януари 2024 15:26

  • 2064
  • 2
© Булфото, архив

Буквално се намираме на състезателната пътека, на която какво ще бъде бъдещето на една нация и държава зависи от това колко бързо ще успее да усвои тези технологии (изкуствения интелект) и да ги използва по най-добрия възможен начин. Огромно предимство е да имаш собствена технология. Това каза премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С при представянето на BG GPT – първата платформа в света за изкуствен интелект на български език от последно поколение.

"Успехът до голяма степен ще се предопредели от това доколко ще успеем да интегрираме този тип платформи. Най-често обсъжданата тема е колко работни места ще се изгубят, как ще трябва да се преквалифицират големи групи от хора. Ако погледнем назад в историята, тези страхове винаги са се появявали, когато е имало революционна и нова технология. Добре известни са споровете трябва ли да започнат автомобили, например, защото ако карате с повече от 10 километра в час, ще се разболеете, ще имате ментални проблеми с главата. Дали от загубването на професията на кочияш, няма да пострадат много хора. Историята познава много такива случаи", добави той. 

Безплатен и със свободен достъп: От 3-ти март в България ще заработи BG GPT

"Когато излезе GhatGPT, имаше специалисти и експерти, които казваха, че това, което се случва с разпространението и развитието на големите модели, трябва да се сравнява с технологични революции, сравними с появата на електричеството и компютрите. Тогава тези предсказания изглеждаха малко прибързани. Видя се, че GhatGPT прави грешки, видя се, че когато „Гугъл“ се опита да лансира техния проект, имаше проблеми. Много лесно скептиците можеха да поставят под въпрос дали тези предсказания не са прекалено оптимистични и бомбастични. Това, което виждаме през последните месеци, е, че съревнованието в света за развитие на модели, базирани на ИИ, започна да се ускорява с невероятна интензивност от най-развитите държави в света. Така, както навремето държавите са се разделяли на тези, които имат електричество, и тези, които нямат, тези, които имат достъп до компютри, и тези, които нямат, след няколко години, без преувеличение, очакването е, че икономиките в света ще се разделят на тези, които използват изкуствен интелект, и тези, които не успяват", смята акад. Денков. 

„Има една много известна мисъл на един писател-фантаст, който е бил и изключителен учен – Артър Кларк. Той е казал, че за обикновените хора една развита технология не може да се различи от магия. Действително, дотолкова сме свикнали: пускаме тока, лампата светва. И вече не обръщаме внимание. Но когато дойде технология като Chat GPT то е действително като магия. Зад изкуствения интелект, стои естественият. Всяка „магия“ от този тип се прави от хора“, посочи още министър-председателят.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2064 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Stamatis

2024.01.15 | 16:23

2
Този бил мислител!

2024.01.15 | 15:45

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини