Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение

  • 11 януари 2024 14:24

  • 776
  • 1
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение
© Булфото

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение. Законопроектът беше гласуван със 119 гласа „за“, без гласове „против“ и с 33 – „въздържал се“.

В доклада на Комисията по икономическа политика и иновации се посочва, че със законопроекта се предвижда изготвяне на нов списък на професиите за професионално образование и обучение, по който ще се осъществява обучение по широкоспектърни професии и се осигурява качество на професионалното образование и обучение.

В доклада се казва, че с промените се дефинират ясно елементите и съдържанието на държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по професии и се улеснява валидирането на професионални знания, умения и компетентности чрез усъвършенстване на законовите изисквания.

Промените предвиждат въвеждане на компетентности, свързани с опазването на околната среда и с използването на информационните технологии; разширяване на възможностите за професионално обучение чрез въвеждането на обучение от разстояние в електронна среда за навършили 16 години; намаляване на административната тежест при лицензионните и регистрационните процедури; оптимизиране на работата на Националната агенция за професионално образование и обучение чрез осигуряване на междурегистров обмен, създаване на по-благоприятни условия за осъществяване на дейността на центровете за професионално образование.

Първо заседание на парламента за тази година

В дискусията от „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ подчертаха, че приемането на законопроекта не трябва да бъде обосновано с формално изискване по Плана за възстановяване и устойчивост, а с реалните нужди на българската икономика. 

Този законопроект третира конкретни проблеми и ги решава според нашите възможности. Това са належащи промени за синхронизиране на нашето законодателство, заяви Ирена Анастасова от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Тя подчерта, че големият проблем за качеството на професионалното образование остава.

Андрей Чорбанов от „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ заяви, че е скептичен по отношение на промените. Аз съм скептичен доколко законът ще помогне за задоволяване на нуждите на страната със съответните професионални кадри. Това няма да разреши въпроса с липсата на професионални кадри в страната, добави депутатът. 

Ивайло Папов от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ попита защо законопроектът е продуциран от Плана за възстановяване и устойчивост. Той отбеляза, че се намалява броят на професиите, след което посочи, че половината от тях звучат абсурдно – ние учим хора „за директор на водопад“. Той заяви, че парламентарната група на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ няма да подкрепи законопроекта, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
776 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.11 | 19:10

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини