Здравната комисия разглежда проекторешение за изграждането на Детската болница

  • 11 януари 2024 07:58

  • 654
  • 0
Здравната комисия разглежда проекторешение за изграждането на Детската болница
© Novini.bg/ Canva

Здравната комисия ще разгледа проекторешение, с което се гарантира ускорено изграждане на Национална детска болница, отговаряща на действащите европейски стандарти. То беше внесено преди коледните празници от депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Решението определя ангажиментите на здравния министър към процеса на изграждане, оборудване и кадрово обезпечаване на бъдещата Национална детска болница, чрез създадената за това инвестиционна компания.

Изграждането на Националната многопрофилна детска болница беше записано в Бюджет 2024 г.

В срок от 30 дни след одобряването му от Народното събрание, министърът трябва да представи план за ускорено построяване и пускане в експлоатация на лечебното заведение. То трябва да отговаря на европейските стандарти за качество в областта на детското здравеопазване, като този ангажимент е разписан по настояване на гражданската инициатива "За истинска детска болница".

В края на миналата година общественият съвет, който следи процеса, обсъди предложение за структура на болницата. То включва около 25 клиники и отделения, сред които детско спешно отделение и трансплантационен център за деца. Към момента е избран терен за болницата в столичния квартал "Горна баня". Очакванията на управляващите са тя да е готова след 5 години. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини