След приемането ни в Шенген по въздух и вода: Започва интеграция на бежанците у нас

  • 05 януари 2024 15:45

  • 1368
  • 7
След приемането ни в Шенген по въздух и вода: Започва интеграция на бежанците у нас
© Булфото (архив)

Промени в Закона за убежището и бежанците, които да синхронизират законодателството ни с европейското, е предложило за обществено обсъждане правителството след решението България да бъде приета в Шенген по въздух и вода от 31 март.

Бежанците да бъдат включени в програмите за интеграция на общините, предлагат от кабинета. Тези от тях, които отглеждат децата си в България или очакват бебе, вече ще могат да получават семейни помощи. Децата на бежанците също ще получат и безплатно образование от 1 до 12-и клас, както българските деца.

Всички мигранти, които са получили статут на бежанци у нас, да влязат в регистър на Държавната агенция за бежанците, до който задължително да получат достъп ДАНС и Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН), гласи друго от предложенията.

Чирпанлиев: Няма основание за притеснение заради бежанците

Заради зачестилите случаи, в които мигрантите не носят лични документи със себе си, ще се изготви специален механизъм, по който те да бъдат разпознавани и регистрирани. Това ще става и с помощта на медицински специалисти. Всички бежанци ще получават и т.нар. регистрационна карта, в която ще бъде вписано името им, страна на произход, години, време, за което им е даден бежански статут и др., информира в-к „24 часа“.

Специални правила ще се въведат и за начина, по който деца, които са пристигнали сами в страната, ще  бъдат събирани със семействата им или техни роднини, ако в даден момент и те дойдат в България.

Международна закрила пък няма да се дава на тези, които вече имат бежански статут в друга държава-членка на ЕС или трета държава, която е определена като сигурна. Последващите молби за международна закрила, в които бежанците не се позовават на никакви нови обстоятелства от съществено значение за личното им положение или относно държавата по произход, също ще бъдат отказвани.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1368 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.01.08 | 12:18

7
това не са бежанци, а диваци, които не могат, не искат и никога няма да бъдат интегрирани, в което и да е общество!

2024.01.06 | 08:07

6
Това не са бежанци а пришалци.

2024.01.06 | 08:06

5
БЕЖАНЦИ СЕ СПИРАТ С ОРЪЖИЕ.КОЙТО МУ ТРЯБВАТ ДА ОТИДЕ ДАСИ ГИ ВЗЕМЕ ПО ВЪЗДУХА.

2024.01.05 | 16:46

4
ВЪН от ШЕНГЕН ! ВЪН от ЕС ! ВЪН от НАТО ! ДОЛУ ЛГБТ П,ЕДЕРАСТИЯТА !
Емѝ...ДУХАМ на ЛЮЛЯКА,-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.01.05 | 16:13

3
бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педалбла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педалбла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педалбла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педалбла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал
ХАХО

2024.01.05 | 16:09

2
ЦИГАНИЯТА СЕ УВЕЛИЧАВА
Снежко Снежев

2024.01.05 | 16:06

1
Ей, помияри мръсни от Сглобката, нали нямаше нищо за бежанци у миризливия ви Шенген бре, дупедавци мръсни:)))?!? И що не ги вземете тези... майки с бради и да ги настаните по вашите... мезонети, вилаети и други подобни, мръсници мазни!

Добави коментар

Водещи новини