Филип Гунев: Няма да се задръстим с бежанци, върнати от Австрия

  • 03 януари 2024 10:29

  • 863
  • 5
Филип Гунев: Няма да се задръстим с бежанци, върнати от Австрия
© Novini.bg/ Canva

Нереално е тук да се задръстим с бежанци, които ще бъдат върнати от Австрия – това е политическо говорене. Това мнение изказа пред БНР бившият заместник вътрешен министър Филип Гунев.

Според него в анекса няма нищо, което е извън това, което правим по принцип.

"България е задължена всеки мигрант, който заловим тук, да го регистрираме в една база, да му взимаме отпечатъците и ако той избяга оттук, преди да си е получил статута на бежанец, и "изплува" някъде в Германия, там като му вземат отпечатъците ще видят, че той първо е влязъл в България и трябва да го върнат. Това е сега съществуващият Дъблински регламент", обясни той.

Тези мигранти, които са регистрирани у нас, се публикуват всеки месец на страницата на МВР. За тази година са около 15 хил., подчерта Гунев в интервю за предаването "Преди всички". По думите му всяка една европейска държава може да ни върне тези мигранти, но регламентът е неработещ.

Реалността е, че всяка година хиляди минават през България и в крайна сметка успяват да избягат в Западна Европа, коментира бившият заместник вътрешен министър, като уточни, че през годините не повече от няколко стотин успешно биват връщани. Освен това, подчерта той, те имат право да обжалват това връщане. При добро желание, според него, тези процедури могат да бъдат забързани. Това е разписаният детайл в този анекс – че ние се съгласяваме на една много по-ускорена процедура на добра воля, уточни Гунев.

Според него това говорене е за вътрешна политическа употреба в Австрия:

"Колкото и да върнат, тези хора не са тръгнали към България – те отново ще направят опит да избягат към Западна Европа. Те са икономически мигранти. В немалка степен имат икономически подбуди и не просто търсят убежище от война, а търсят по-добър живот".

Шенген, ротация на кабинета и избори за ЕП: Буруджиева категорична: Не идва никакъв по-спокоен период

По думите му възможността ние реално да предотвратим на 100%, а дори и на 50%, опитите от тези, които ще бъдат върнати, отново да направят опит да избягат е много малка.

Филип Гунев смята обаче, че това е трябвало по-ясно да бъде комуникирано, защото сега много лесно се използва за политически спекулации.

Според него изборите са основната причина на Австрия да поставя тези условия. Той прогнозира, че след изборите в страната тези условия бързо могат да се преосмислят или да се интерпретират по един или друг начин.

Гунев смята, че до края на март ще бъде направена реорганизация на летищата във връзка с новите условия на Шенген.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
863 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.01.05 | 16:07

5
Гуньо, ако стане обратното... ще ти задръстим дирника от сапунисване, помияр нещастен:)))!

2024.01.03 | 11:06

4
Този некадърник ръководеше опъването на мрежата на границата с Турция, сега през която всичко минава- хора, коли, домашни животни.

2024.01.03 | 11:02

3
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.03 | 10:59

2
И този е останал без работа и иска да го забележат.
Георги Илиев Митев

2024.01.03 | 10:48

1
"Девойките" от български произход ги чакат с широко разтворени крака.

Добави коментар

Водещи новини