Бившият конституционен съдия Румен Ненков посочи слабите звена в новата Конституция

  • 22 декември 2023 17:45

  • 1651
  • 2
Бившият конституционен съдия Румен Ненков посочи слабите звена в новата Конституция
© Нова нюз

Президентът Радев преди години каза, че ще гони мутрите, аз не видях нищо такова. Обеща, че ще предложи промени в Конституцията. Но не разбрахме неговите предложения. Моят език е на обикновен експерт, който беше въвлечен пряко в процеса за промяна на Конституцията. Донякъде съм неудовлетворен от това, което излезе. 

Това заяви Румен Ненков, бивш конституционен съдия в предаването “Денят на живо” по Нова нюз. 

През 1997г. България беше многократно осъждана затова, че няма съдебен контрол върху посегателствата на човешките права. Нямаше диференцирани процедури за по-бързо приключване на делата. Тогавашният председател на парламента Йордан Соколов събра една друга от експерти, в която участвах и аз. Ние не бяхме обвързани с нито едно ведомство. Най-напред се обяви публично, че експерти ще бъдат поканени на обсъждане на идеите за промяна в Конституцията. Идеите ни се представиха и ние бяхме критични. Тогава зададох въпроса кои са вашите експерти, кой пише текстовете. Те ми отговориха: Ние сами си ги пишем. Депутатите сами са писали текстовете за промяна в Конституцията. Очаквахме проект, който да вземе предвид нашите бележки. Следващото ни събиране беше базирано на вече приетия проект за конституционни промени. Имаше доста неудовлетворяващи неща в него. Ден преди последното заседание на комисията получих приетите идеи, обясни бившият конституционен съдия. 

Радев: Нека управляващите до Нова година да гарантират пълноценното приемане в Шенген

По думите му е възможно Конституционния съд да коригира текстовете, касаещи двойното гражданство. "Текстът за двойното гражданство е въпрос на национален суверенитет и сигурност. Става въпрос за това, че едно лице може да участва в управлението на България, а да има задължение към друга. Това е конфликт на задължения. Благодарение на експертното стнаовище отпаднаха ужасяващи текстове от съдебната реформа относно прокуратурата. Разделението на ВСС стъпва по ръба на Конституцията. Има текстове, които директно ѝ противоречат", смята още той.  

Относно служебните правителства и избора на служебен премиер, отпадна председателят на ВКС. Но остана председателят на Сметната палата. Сметната палата проверява изпълнението на бюджета, а Министерски съвет изпълнява бюджета. Тук ще се получи конфликт на интереси - той ще харчи и после ще проверява себе си. Това е отдалечаване от принципа за разделение на властите, посочи Ненков. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1651 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.22 | 20:42

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Питане

2023.12.22 | 20:25

1
А какво ни гарантира, че български граждани без второ гражданство не може да бъдат потенциални шпиони на друга държава ?

Добави коментар

Водещи новини