Любомир Кючуков: Нидерландското "да" е позитивна стъпка, но не води до пълноправно членство в Шенген

  • 15 декември 2023 19:01

  • 1129
  • 1
Любомир Кючуков: Нидерландското "да" е позитивна стъпка, но не води до пълноправно членство в Шенген
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Ако Нидерландия отблокира членството ни, остава Австрия. Това не е самото членство, а облекчаване на условията за пътуване със самолети. То не ни дава пълен и неограничен достъп до Шенгенското пространство. Въпреки това е позитивна стъпка. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в предаването „Още от деня” по БНТ.

България се стреми да получи крайна дата за пълноправно приемане в Шенген. Трябва ни, защото това дава възможност за по-бързо придвижване на хора и стоки. Това ще ни направи пълноправни членове. Има и друго важно нещо, Германия иска ЕС да се раздели на концентрични кръгове, а ако не сме член на Шенген, ние ще останем във втория кръг, обясни той.

По думите му България има силната подкрепа на ЕП и ЕК по пътя ни към Шенген.

Нидерландия се съгласи България да стане част от Шенген

„Войната в Украйна създава сериозно напрежение в Европа. Украйна се превърна в един много сериозен стимул. По сегашните правила Украйна не може да стане член на ЕС, каза дипломатът.

От тази война няма да има победители, ще се увеличават само разрушенията и жертвите. Тя може да продължи още дълго. Вчера Путин каза, че няма да се откаже от целите си. Наблюдаваме война на разрушения, посочи Любомир Кючуков.

Във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия Любомир Кючуков заяви: „Рискът от ескалация и разширяване на войната расте. Винаги когато историята се сблъска с политическата конюнктура губеща е историята”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1129 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.15 | 20:34

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини