Панчугов: Отстраняването на Паметника на Съветската армия закъсня

  • 14 декември 2023 09:20

  • 942
  • 6
Панчугов: Отстраняването на Паметника на Съветската армия закъсня
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Отстраняването на Паметника на Съветската армия даже закъсня. То трябва да е достатъчно категорично и да носи със себе си политическа оценка. Това мнение изказа пред БНР политологът Христо Панчугов.

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 111

"Няма режим, който да може да оправдае нарушаването на индивидуалните свободи. Няма политически режим, без значение какви са неговите постижения, който да може да си позволи подобен тотален контрол върху всяка сфера на обществения живот, какъвто си е позволил комунистическият. Колкото повече отлагаме тази политическа оценка, колкото повече спорим за символите, за тяхното място и присъствие в публичното пространство на България, толкова по-трудно ще ни става да затворим тази тема. Ако се отлага допълнително демонтирането на паметника, само ще допринесем за използването му за политическа употреба, а не за смислен разговор за това как изглежда тоталитарният режим и какво мислим за него", коментира той.

Нов протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия в София, Орлов мост бе блокиран

Според политолога виждаме липсата на план, което води след себе си хаос. "ПП, новият кмет на София и Общинският съвет така и не успяха да създадат смислен план за това, което се прави", смята той. И подчерта, че са намерени конструктивни оправдания за демонтажа.

По думите му е важно тази тема да бъде затворена веднъж завинаги и тя да носи политическа оценка - категорична и едностранна

"Тази носталгия по комунизма, някаква криворазбрана форма на русофилство, някаква двойнственост по отношение на руската роля в българския политически живот продължава да подхранва политически формации, които паразитират върху част от българските граждани, които по някаква причина се чувстват изолирани от политическия процес. На това трябва да се сложи край", категоричен е Христо Панчугов. 

Дяволът е в детайлите, подчерта политологът. Повече пари за култура не означава по-добро изразходване на тези пари, обясни той. И добави, че смислената реформа е как тези пари да доведат до смислени резултати. 

Политически шантаж - това е основният механизъм, по който се вземат решения в това управляващо мнозинство, което се дължи на липсата на договорени рамки, изказа мнението си Панчугов и уточни, че ПП са в ролята на шантажираните. 

Според него е необходимо споразумение, което ясно да разписва политическите ангажименти оттук нататък, както и план за тяхната реализация. В противен случай ще продължаваме да виждаме политически шантаж, предупреди той. 

Ротацията минава през оставка на целия кабинет, напомни Панчугов. Според него за момента не е ясно дали ще видим същия кабинет с нов премиер или изцяло нов кабинет. 

Той отбеляза, че е вредно да се вземат решения за управлението на база на потенциални бъдещи предсрочни избори или на база на какъвто и да е политически рейтинг. Трябва да видим отговорно управление, което да прави каквото трябва, без да има желанието да бъде харесвано от всички, смята политологът. И още:

"Това е единственият шанс, което това правителство има - да покаже резултати, които да отговорят на основанията, които бяха изнесени в началото за съществуването на това управление. Смислена реформа по същество - това трябва да се случи в следващите месеци".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
942 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.12.14 | 11:37

6
pan4ugov i tvoita smart zakasnqva no dokato mahnat pametnika ti 6te si ve4e pri sveti petar

2023.12.14 | 11:00

5
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
красив

2023.12.14 | 10:11

2
Сега идва ред на паметника на американските летци, които унищожиха София ! На тях защо е бил издигнат паметник не ми е ясно, след като като са сравнили със земята столицата и са убили хиляди невинни българи.

2023.12.14 | 10:47

4
защото сме американска колония....
кореняк софиянец

2023.12.14 | 09:24

1
махай мочата и стига с тия глупости. преди да се махне петоxyйника, цялата червена сган рева за тая развалина, откак се махна и го забравиха, с мочата ще е същото - ще го забравят още на следващия ден. режи и на скрап.
Новини бг

2023.12.14 | 10:46

3
ВСИЧКИ ЗЛОБНИ КОМЕНТАРИ СА НА ЕДИН И СЪЩИ ШИЗОФРЕНИК- ОСЪЖДАН ....МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини