Цветан Цветанов: Очертава се огромен вакуум на политическата сцена

  • 11 декември 2023 23:17

  • 1662
  • 7
Цветан Цветанов: Очертава се огромен вакуум на политическата сцена
©
Слушай новината Слушай новината

С предложението, Борисов да е премиер виждаме, че ГЕРБ иска да тества обществените нагласи и смятам, че това е провокативно искане – лансираното от г-н Радомир Чолаков. В днешните сутрешни блокове Асен Василев направи всичко възможно, за да се разграничи от такава позиция, която може да бъде обсъждана“. Това коментира Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа председател на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. в „Демокрацията“ по TV1.

„Нищо не е невъзможно в това конституционно мнозинство, защото в момента се правят такива безобразни компромиси и цялата тази сглобка е нечистоплътна”, изрази мнение Цветанов и припомни, че през 2015 г., когато имаше конституционни промени и реално разделение на ВСС на Прокурорска и Съдийска колегия 10 месеца преди това имаше актуализирана стратегия за съдебната система със съответната пътна карта, към която се стремяха всички обществени обсъждания, които бяха направени.

Цветанов каза да прочетем констатациите на Венецианската комисия – на първо място липсва широк обществен дебат, конституционалистите не се изказаха експертно по темата за направените предложения. Точно затова служебният кабинет, който беше първоначално анонсиран с това да бъдат орязани правомощията на президента, в последствие конституционалисти заявиха, че това няма да може да бъде променено ОНС и трябва да бъде направено от ВНС.

Петков и Борисов с разкритие какво ще се случи с "Лукойл"

„Няма да има необходимият институционален ефект от тези конституционни промени, а това беше добра имитация. Ние сме свидетели как през 2020 г., когато бяха масовите протести, Борисов внесе проект на Конституция и едва ли не се говореше за свикването на ВНС, за да може да има някакъв тайминг, защото времето за обсъждане на предложения е доста по-дълъг, отколкото дадената политическа ситуация“.

Цветанов определи тези действия като политическа маневра, защото не знаем какви биха били последствията от следващи законодателни стъпки свързани със съдебната система и Закона за съдебната власт. „Радев си играе неговата политическа игра. По всяка вероятност ще направи политически проект и това ще се случи или 2024 г. или най-късно в началото на 2025 г. Смятам, че той има някакви политически амбиции, за да има парламентарна представителност“.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа изрази мнение, че не трябва да се правят конституционни промени на база конюнктурата, която днес има.

„Трябва да гледаме в исторически план как е и да чертаем хоризонт, който хората да знаят, че е устойчив“. Лидерът на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. добави, че когато говорим за геополитика не трябва да забравяме кои са тези, които прокараха руските интереси в страната и даде пример с последния енергиен проект, а именно „Турски поток“. „Турски поток“ е част от стратегията на Путин за заобикаляне на Украйна. Никой не коментираше през тези години, че България се лиши от гарантирани такси в размер на 1 млн. 300 млн. лв. до 2029 г. по старото трасе през Румъния за Турция“.

Цветанов заяви, че трябва да не забравяме и факта как е бил реализиран „Турски поток“ и как изчезна Пътната карта за него, както и за срещите на същите тези лица с хора от забранителния списък, санкционирани както от ЕК, така и от САЩ.

„Смятам, че това са хора, които нямат право да говорят, че са се променили и са станали евроатлантици“, добави Цветанов. „Промяната и „Демократична България“ събираха анти вота срещу ГЕРБ и когато в момента разпределят обществения ресурс и се гласят да направят същото и с европейските пари, представете си каква остава апатията в българските избиратели, за да не гласуват на избори“.

Рокади: Борисов смени 80% от ръководството на ГЕРБ в София, поема лично структурите

Цветанов подчерта, че парламентът е с най-ниските нива на обществено одобрение по социологическите изследвания, които ни презентираха преди дни. „Очертава се огромен вакуум на политическата сцена“.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа каза, че всички действия, които е предприемал докато е бил част от ГЕРБ са били за гарантиране сигурността на страната ни.

„В Годишника на Евро-атлантическия център за сигурност за 2020 г. има доклад, в който се пише за предполагаемата агресия на Русия над държава от Европейския съюз, на която станахме свидетели, а именно Украйна“, подчерта политикът. Бившият втори в ГЕРБ заяви, че селекцията днес в партията е по-скоро конформистка и няма нищо общо с това, което е било като замисъл в началото и направеното от него до 2015 г.

„Тогава ГЕРБ беше изградена като хоризонтално покритие в цялата страна с много силно представителство в местната власт и добри управленски решения“.

„Не смятам, че трябва да сме в услуга на чужди държави. Трябва да защитаваме и отстояваме националния интерес, а това става, когато сме силни и сме част от ЕС, и от развития демократичен свят“, добави председателят на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г..

„Този парламент прие решение, с което определи дерогацията да бъде до октомври 2024 г., но по-важното е ако ние имаме интерес и това е националният, по-добре държавата да си я купи, отколкото някакви задкулисни играчи, които ще се разпореждат пак. Цената на петрола и на горивото няма да падне, а ще се увеличава. Има ограничения от ЕС за 60 долара на барел да бъде цената, от която да се взима от Русия и да се държи на по-ниската ставка, а пазарната цена в момента е 85 долара на барел. Има един марж, от който „Лукойл“ генерира печалба, а цената в България остава висока за потребителите. Всички остават с впечатлението, че ще има нещо, което ще бъде задкулисно и нещо, което ще удовлетвори политически и икономически определени кръгове, но няма да бъде в полза на обществения и националния интерес“, каза още Цветанов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1662 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
М.иванов

2023.12.12 | 07:56

7
надеждата умира последна
Немам думи!!!

2023.12.12 | 06:38

6
„В Годишника на Евро-атлантическия център за сигурност за 2020 г. има доклад, в който се пише за предполагаемата агресия на Русия над държава от Европейския съюз, на която станахме свидетели, а именно Украйна“, подчерта политикът....Абе, кога украйна е била член на ЕС, някой помни ли????

2023.12.11 | 23:26

1
Канят го само по разни кабеларки.

2023.12.12 | 05:43

5
никой не го "кани", плаща си.
дърт е.бач на соц. потки

2023.12.12 | 05:43

4
цецоу, да ти тропкат клошари в асансьора, крадецо.
Ужасяващо

2023.12.12 | 02:56

3
отвратителен боклук и отявлен мошеник

2023.12.12 | 01:05

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини