Радомир Чолаков за конституционните промени: Консенсусът е възможен

  • 08 декември 2023 12:27

  • 664
  • 0
Радомир Чолаков за конституционните промени: Консенсусът е възможен
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Съгласието е възможно, възможен е консенсусът, заяви председателят на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) в дебата по предложените промени в основния закон. Пред депутатите той представи до какви изводи е достигнал през последните няколко месеца в хода на работата на комисията. 

Това съгласие и този консенсус е възможен, когато хората имат добри намерения, когато са почтени и могат да коригират някои свои предишни позиции, защото могат да се вслушат в разумния глас на професионалната си общност и защото възприемат критиката като помощ, а не като насилие над личността им или като обида, посочи той. 

Съгласие не може да се постигне, когато умът е замъглен от лични амбиции или не дай си Боже от користни намерения, коментира още Чолаков. В случая с Конституцията личните амбиции се изразяват в това някой да си въобрази, че ще влезе в историята като автора на един или друг неин текст, коментира той и отбеляза, че Конституцията няма признат автор. Ако се узнае името на автора на някой конституционен текст, то, уверявам ви, името му ще бъде запомнено като на Херострат, коментира Чолаков. "Такава е спецификата на този документ – той може да бъде или пътеводител и лек за обществените ни проблеми, или да се превърне в атомна бомба, която да погребе всичко под себе си. Затова трябва да се борави много внимателно с него и мисля, че дотук се стараем да сме внимателни", заяви още председателят на конституционната комисия. 

Чолаков посочи, че понеже конституционният текст е абстрактен, користните интереси се изразяват като мислене във феодални категории. "Нашата задача сега, поучени от миналите грешки, не е да обявим безусловната капитулация на прокуратурата като я обезличим, а напротив – да ѝ помогнем да си стъпи на краката и да започне да изпълнява съвестно и отговорно поставените ѝ функции, защото, ако допуснем обратното и някоя друга структура – съдебна или държавна, се почувства победител и поиска пълния разгром на прокуратурата, след това ще последват нови и нови войни", каза той. 

Трябва да започнем да разбираме концепцията за разделение на властите, междуинституционалните борби трябва да спрат и, ако постигнем това с тези конституционни изменения, ще сме постигнали всичко, заяви Чолаков.

Депутатите обсъждат промените в Конституцията

Относно съветите на външни консултанти, той отбеляза, че не бива да очакваме или да приемаме съвети, освен такива, които са породени от нашия собствен опит. Сега ще видите например как някои от препоръките на Венецианската комисия ще се интерпретират като закон Божи, а други като несъществени и незадължителни, според това, което ни изнася, коментира Чолаков и призова да се спре с тези игрички и като разумни хора да преценяват кое е добро за държавата и кое не.

Сигурен съм, че делото ни ще се увенчае с добър край, ако съобразим само едно обстоятелство и спазим само едно условие, заяви председателят на конституционната комисия, като отбеляза, че промените в Конституцията се приемат по време на пости. Условието, което трябва да спазим е да проявим смирение, да се оперираме от всяка гордост, да забравим всяко желание някой да надделее или да наложи волята си над народното представителство за нещо, което не е добро, като си служи с изнудване, заплахи или други непочтени средства, заяви той. Страстите бушуват, а времето ни е крайно малко, точно затова от всеки от нас се иска да надмогне себе си, добави Чолаков, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини