Журналисти търсят по-добри условия за работа в парламента

  • 07 декември 2023 19:19

  • 824
  • 0
Журналисти търсят по-добри условия за работа в парламента
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Подписка, с която се настоява медиите в парламента да получат по-добри условия за работа, внесоха в деловодството на Народното събрание представители на медиите. Тя е адресирана до председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Искането е подкрепено от 85 души, отразяващи работата на народните представители. Вече 3 месеца парламентът заседава в бившия Партиен дом с обяснението, че след реконструкцията той е по-модерен, а старата сграда на НС се нуждае от спешен (и дълготраен) ремонт.

Подобна подписка имаше и през 2020 г. до тогавашната шефка на парламента Цвета Караянчева, отново квота на ГЕРБ. Тогава над 60 журналисти поискаха отново да имат достъп до депутатите - в онзи период медиите бяха затворени в стаичка на приземния етаж и условията бяха изключително неблагоприятни за работа.

Тече трескава подготовка за първото заседание в "стария" парламент

Журналистите обаче са недоволни от условията - липсват удобни обособени пространства за работа, а на места няма и добър интернет, което е сериозен проблем.

Няма възможност и за неформални разговори с депутатите - медиите имат достъп само пред вратата за пленарната зала и в някои общи пространства, вторите обаче масово се избягват от депутатите.Проблем има и с някои битови условия - журналистите нямат достъп до коридори и етажи, което ги кара да обикалят дълго докато стигнат заседание на някоя парламентарна комисия например.

Ето колко струва на данъкоплатците първият работен ден на парламента

Дори излизането във вътрешния двор на парламента е сложна мисия - през зимния сезон вратите се затварят, а се отварят само със служебна (депутатска) карта, което означава оператори и репортери да разчитат на благоволението на народните представители. Пътят през паркинга е най-краткият (и единствен за журналистите) път дори към кафенето.

"Със затварянето на кулоарите за достъп, парламентарната журналистика се сведе само до записване на изявления пред залата и опосредствана комуникация с пиар звената, което обезсмисля не само работата, но и принципът за запазване в тайна на източниците на информация", гласят част от мотивите към подписката. 

Фоторепортери и оператори пък са принудени да правят сложни маневри и обиколки, въоръжени с тежка техника, за да получат достъп до местата за снимане в пленарната зала.

След лятната депутатска почивка медиите бяха посрещнати в Партийния дом с табелки "Контролиран достъп" - предупреждението важи за коридорите, които водят към кабинетите на групите и депутатите. 

Новият парламент затруднява работата на журналистите, Караянчева отговори за промените

Пространството, определено за медиите е на етаж разстояние от залата и директен достъп до него няма - има стълби и асансьор. Два големи телевизора показват случващото се в пленарната зала, но акустиката се оказа проблем - ако се усилят - пречи на журналисти, а звукът достига дори до входа, където би трябвало да се дават пресконференции. 

Ако във фоайето има концерт, музиката кънти в работното пространство, официално отделено за журналисти.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
824 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини