ИК за Трети март с писмо до партиите в навечерието на промените в Конституцията

  • 06 декември 2023 13:19

  • 923
  • 2
ИК за Трети март с писмо до партиите в навечерието на промените в Конституцията
© ИК за Трети март
Слушай новината Слушай новината

Инициативният комитет за запазване на националния празник на Република България - Трети март изпрати писмо до партиите в Народното събрание и тези, които са минали прага от 1% на последните парламентарни избори.

С него се настоява за ясна позиция по отношение на националния празник и идеите за неговата промяна, залегнали в промените в Конституцията на България, които ще бъдат гледани от Народното събрание, както и по отношение на събирането на подписи за референдум с въпроса : „СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ 3-ТИ МАРТ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА Е НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ?“. Публикуваме писмото без редакторска намеса: 

"УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

На 21 септември 2023 г. в гр.София, съгласно разпоредбите на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Инициативен комитет внесе в Народното събрание на Република България уведомление за организиране на подписка за провеждане на Национален референдум със следния въпрос: „СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ 3-ТИ МАРТ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА Е НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ?“

Основният мотив за учредяването на Инициативния комитет е възникналият обществено-политически дебат относно намеренията да бъде променен националният празник на Република България. Този спор събира в себе си едновременно национално-политическата идентичност на държавата, историческата памет на нацията и чувствата на всеки гражданин към Родината и нейните символи. В най-новата история на България досега не е поставян на всеобщо допитване до гражданите толкова значим общонационален въпрос. В същото време са налице достатъчно данни, че огромното мнозинство от българите са против подобна промяна. Инициативният комитет е убеден, че този толкова политически важен и вълнуващ всеки българин въпрос трябва да бъде решен чрез прякото участие на гражданите в държавната власт така, както повеляват Конституцията и ЗПУГДВМС.

ИК Трети март ще сезира ЦИК, председателя на НС и ПРБ заради саботаж на подписката за референдум

В третия месец от провеждането на подписката имаме всички основания да смятаме, че предложението за провеждане на такъв референдум ще набере необходимия брой валидни подписи и ще бъде внесено за обсъждане и решаване от народните представители. Този акт на парламента неизбежно ще бъде осъществен в контекста на високо обществено внимание.

Поради това се обръщаме към политическите партии и коалиции, представени в настоящото Народно събрание или получили над 1% от гласовете на последните парламентарни избори, с призив ясно и публично да изразят позицията си към предложението за провеждане на този референдум. Смятаме, че това ще бъде показател за реалното отношение на партиите към прилагането на пряката демокрация въобще.

Инициативният комитет изразява благодарност на партиите и коалициите, които подкрепиха подписката. В същото време призоваваме и тези, които желаят националният празник на страната ни да бъде променен, да не възпрепятстват възможността да бъде установена волята на върховния суверен – българския народ".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
923 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.06 | 15:33

2
Проклети безродници. Не искаме да празнуваме рожденния ден на руски цар. Искаме да празнуваме истинските български празници. Предатели продажни говнояди.
отбор руски еничари

2023.12.06 | 13:49

1
О, щом и Явор Дачков е в тази банда ясна е работата.

Добави коментар

Водещи новини