Терзиев: Над 30 екипа работиха, за да разчистят пораженията от снеговалежа

  • 04 декември 2023 13:37

  • 562
  • 16
Терзиев: Над 30 екипа работиха, за да разчистят пораженията от снеговалежа
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Започвам отчета за третата семица с информация за обстановката в София. И тази събота и неделя над 30 екипа на Столичната община и сметопочистващите фирми работиха без прекъсване, за да разчистят пораженията във всички квартали на града след интензивния снеговалеж. От 26 ноември до 3 декември в Хан Богров са извозени и депонирани 758 тона клони и дървен материал. По време на интензивните снеговалежи, за три дни бяха получени близо пет пъти повече сигнали за паднали клони и дървета, отколкото за цялата минала година, написа кметът на София Васил Терзиев

Централната градска част, основните транспортни коридори и трасета на градския транспорт са почистени. Забавяне има в район “Илинден”. Приключва работата и в парковете в София. “Южен парк” 3 и “Борисовата градина” са обезопасени, извозването на клони там ще продължи и в следващите дни. Ето какво още свършихме с екипа ми през изминалата семица.

Започна дългоочакваното разширение на третата линия на метрото. Новата отсечка ще минава през кв. “Слатина” и ще стига до “Цариградско шосе”. С нея се очаква трафикът да бъде намален с около 8 800 автомобила дневно, а качеството на въздуха в района да се подобри значително.

След сигнал на Терзиев: Взеха книжката на шофьор, дрифтирал пред "Александър Невски" в София

На 28-и бях гост на награждаването на победителите от Националната стипендиантска програма “За жените в науката”, за да връча една от стипендиите на д-р Росица Паунова от Медицинския университет в Пловдив.

Назначих временно изпълняващ длъжността директор на общинското предприятие “Столично предприятие за третиране на отпадъци” (СПТО). Николай Савов поема управлението, след като миналата седмица се разделихме с досегашния директор поради установени недобри управленски методи и практики.

Уличното осветление в София беше тема на срещата ми в сряда (29.11.) със Столичния инспекторат, представители на Дирекците “Аварийна помощ и превенция”, “Транспорт” и изпълнителния директор на “Улично осветление”. Възложих им да направят справка за всички неработещи лампи и да съставят план за действие за по-добро осветление в София. Обсъдихме как да подобрим и системата за подаване и реагиране на сигнали за неработещи улични лампи.

Същия ден заместник-кметът в направление “Зелена система, екология и земеползване” свика среща с временно изпълняващия длъжността директор на “Екоравновесие”, депутати, общински съветници,непревителствени организации, представители на БАБХ. Поводът - сигнали от граждани и репортажи за лошите условия за бестопанствените животни в общинската клиника и в един от приютите. Предстои посещение в клиниката и приютите и анализ на дейността на общинското предприятие.

На 30 ноември представих пред Столичния общински съвет екипа от новите заместник-кметове на Столичната община и номинациите за останалите, на които им предстои да бъдат назначени. Представих и отчет за дейността на екипите на Столичната община и фирмите, ангажирани с почистването на София след снеговалежа.

По-късно същия ден бях гост на четвъртото издание на наградите за позитивна промяна и добротворчество - “Агент на промяната” 2023.

На 1 декември денят ми започна с още една церемония - откриването на конгреса на Европейската федерация по гимнастика, на което София беше домакин.

От петък влезе в сила нискоемисионната зона в т.нар. малък ринг на София, която забранява на автомобили от категориите M1 и N1 да преминават през него до 29 февруари 2024 г.

В петък поисках от всички фирми, които участват в почистването на града от клони и дървета, всекидневно да изготвят и предават доклади какво е свършено във всеки един район на столицата. Ден по-късно се срещнах с дирекорите на “Аварийна помощ и превенция” и Столичния инспекторат, за да ме информират за графика на почистване на клоните от улиците на града и сроковете на изпълнението му.

Вечерта на 1 декември спазих традицията и запалих светлините на коледното дърво, което тази година е на различно място - новото пешеходно пространство в столицата — площад “Св. Александър Невски”. През целия декември площадът от ул. “Г. С. Раковски” около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
562 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
cska

2023.12.04 | 21:34

16
ха ха ха явно са малко щом още немогат да оправят пораженията но и 100 да са все тая оправия няма

2023.12.04 | 15:52

15
Бе даже и тиквуня щеше да се с,п,р,а,в,и по добре от вас.

2023.12.04 | 15:49

14
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

2023.12.04 | 15:44

13
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto
starshinaтa58

2023.12.04 | 15:08

12
абе абдал,в пловдив бяха 30,да не си се обърКал
Асен

2023.12.04 | 14:57

11
Некадърни помияри,само излъгахте хората да гласуват за вас.
асдад

2023.12.04 | 14:40

8
И какво свършиха тия 30 екипа бе педер@стче недоклатено? Във Зоната всичко стои така след падналия сняг вече повече от 1 седмица!
Какво свършиха ли !!!

2023.12.04 | 14:48

10
Усвоиха парата!!!
Тошо

2023.12.04 | 14:47

9
Добре че не бяха три екипа че до 2028 нямаше да се справят!!!

2023.12.04 | 14:06

7
Изрязаха клоните във ,,Връбница" и така ги оставиха по градинските площи и тротоари.За какво плащаме данъци?
Стоян

2023.12.04 | 14:04

6
не става

Добави коментар

Водещи новини