Кристалина Георгиева и Плевнелиев първи по рейтинг

  • 23 юни 2011 14:55

  • 1559
  • 0
Кристалина Георгиева и Плевнелиев първи по рейтинг
© Булфото

Това показват данните от представително национално проучване на Център за анализ и маркетинг, проведено в периода 13-19 юни сред 1024 наши сънародници.

Двамата са и единствените от обхванатате в допитването 23 български политици с положителен рейтинг.

Кристалина Георгиева се полазва с доверието на 47,4 на сто от анкетираните. Недоверие към нея са изразили 36,9%, което означава 10% положителен рейтинг. При министър Плевнелиев той е 2%. Доверието към него е 42,1%, срещу 40% недоверие. “Кристалина Георгиева запазва висока положителна оценка. Една от причините вероятно е това, че тя не участва във вътрешнополитическия живот на страната”, коментира социологът Юрий Павлов.

В Топ 5 на политиците с най-високо обществено доверие са премиерът Бойко Борисов (43,1%), кандидатът за президент и бивш еврокомисар Меглена Кунева (37,8%) и кметът на София Йорданка Фандъкова (32,7%). При тях обаче неодобрението е по-голямо от колкото одобрението. Данните показват още, че Кунева и Фандъкова са спечелили положителен рейтинг от начлалото на годината. При бившият еврокомисар той е 15%, а при кмета – 2%.

Премиерът Борисов обаче е загубил почти 5% от подкрепата на българите.

“Меглена Кунева прави кампания от началото на годината и то много добре организирана кампания. Готовност да гласуват за нея на президентските заявяват както симпатизанти на ГЕРБ, така и на БСП. Това обаче ще се промени, когато тези две партии обявят своите кандидатури”, смята Павлов. На следващите две позиции с по 32% одобрение са президентът Георги Първанов и вътрешният министър Цветан Цветанов. При тях обаче неодобрението доминира и е над 50%.

В тройката политици с най-високо неодобрение са Ахмед Доган, Волен Сидеров и Иван Костов – съответно 82, 78 и 77 на сто. Сред политиците от БСП с най-високо доверие се ползва Стефан Данаилов – 24,3%.

Според Юрий Павлов единствено той от левицата се харесва и от хора, които не симпатизират на БСП. Социологът коментира още, че лидерите на Синята коалиция – Иван Костов и Мартин Димитров, макар и с изразен отрицателен рейтинг, се ползват с по-високо доверие в процентно изражение от колкото партиите им като цяло.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева получава одобрението на 16,8% от българите, срещу 21,2% от началото на годината. Недоверието към нея обаче е високо – 66,4%.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини