Депутатите решиха: Ароматните бездимни тютюневи стикчета ще са налични до средата на февруари

  • 29 ноември 2023 18:51

  • 13689
  • 0
Депутатите решиха: Ароматните бездимни тютюневи стикчета ще са налични до средата на февруари
©

България въведе европейски изисквания за забрана на някои от нагреваемите тютюневи стикове, които са с характерни вкусово-ароматни качества. Спирането на ароматизираните тютюневи стикове, които се ползват с устройства за нагряване на тютюн, е решение в резултат на приета през 2022 г. Делегирана директива на Европейската комисия и ще бъде валидно в целия Европейски съюз. Голямата част от нагреваемите стикове не са ароматизирани, така че забраната ще засегне малък сегмент от тях.

Целта според законопроекта е „намаляване привлекателността на нагреваемите тютюневи изделия и повишаване информираността на потребителите относно нивото на риска, свързан с употребата на тези изделия“. Настоящата забрана ще обхване някои от видовете бездимни тютюневи стикчета, които се ползват с устройствата IQOS, GLO и PULZE. Търговци споделят, че компаниите, които ги предлагат, вече от месеци не ги зареждат, но според новата законова разпоредба те трябва да са напълно изчерпани от търговската мрежа до два месеца от обнародването на закона в Държавен вестник.

Депутатите от Комисията по земеделие и храните дебатираха дали срокът за изчерпването им от пазара да бъде 1 януари 2024 г. или 30 юни 2024 г., но обсъждаха и два плаващи варианта - един месец или два месеца от обнародването на закона в Държавен весник. В крайна сметка най-много депутатски гласове отидоха за компромисния вариант от два месеца. Очаква се законът да бъде гласуван в пленарна зала и обнародван в Държавен вестник през месец декември, с което ще се даде на търговците възможност да продадат наличните нагреваеми стикове със силни аромати най-късно до средата на февруари.

Ново: вече и продуктите с никотин, но без тютюн, влизат в закона

Дeпутатите още решиха, че „изделията съдържащи никотин“, макар и несъдържащи тютюн, ще бъдат строго регулирани по подобие на тютюневите изделия. Засега няма да се изискват здравни предупреждения за тях, въпреки че такова предложение беше внесено, тъй като подобно изискване следва да се нотифицира до Европейската комисия. Предстои Министерството на икономиката да извърши нотификацията, а вносителят - при изтичане на срока за нотификация - да внесе отново своето предложение. Никотиновите продукти трябва да носят здравни предупреждения, се казва категорично в официалните становища на Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието и храните, както и на Министерство на икономиката и индустрията. Те ще бъдат забранени за продажба на лица под 18 г. с влизането на закона в сила, с което до голяма степен е изпълнена целта за регулиране на тези нови изделия.

Продуктите, които са с никотин, но без тютюн, могат да са във всякакви форми - на прах, частици, паста, гел или под друга форма или комбинация от тях, като най-разпознаваемата форма у нас са никотиновите паучове (пликчета, които са за устна употреба и се поставят под венците). „Независимо от формата и съдържанието им обаче, ако те съдържат никотин и тяхната цел е да въвеждат никотина в човешкото тяло, когато нямат медицинска цел, ще попаднат под ударите на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия“, обясниха депутати от Комисията по земеделие и храните след второто гласуване на закона в сряда.

Промените идват след обществената тревога в медиите от ударното навлизане на никотиновите паучове в страната, които досега се продават свободно и на ученици. В България до този момент нямаше законов регламент за никотинови продукти, чиято цел по принцип е да се използват от възрастните за заместване на цигарите. Но занапред законът налага рестрикции и за тях, подобни на тези за тютюневите изделия, с цел да се ограничи достъпа на най-младите и непушачите.

Нов регламент и за рекламата на електронни цигари 

Новите разпоредби на закона, които и досега предвиждат забрана за реклама и промотиране, вече ще се отнасят и за електронните цигари, вейповете и течностите за тях. Макар че по принцип рекламата е забранена в интернет пространството, подобни случаи не липсват, опаковани в зрелищни кампании с участието на познати лица от социалните мрежи.

Всички тютюневи и никотинови продукти ще поскъпнат от 1 януари 2024 г. 

Междувременно данъчните закони предвиждат поскъпване на традиционните цигари, нагреваемите тютюневи изделия, както и течностите за електронните цигари и вейповете и никотинови продукти без тютюн, като никотиновите паучове. Предстои второ четене на закона на акцизите в четвъртък – 30 ноември, в Комисията по бюджет и финанси. Въвежда се още нов акциз и за никотиновите изделия без тютюн, които се употребяват без процес на горене, а се нагряват и при нагряването им се отделя аерозол. Акцизната ставка за тези изделия е същата като за нагреваемите тютюневи изделия – 331 лв./кг.

Според анализаторите цигарите ще скочат с около 30 стотинки за кутия, тъй като акцизът вече ще е 194 лв. на 1000 къса при нива от 185 лв. до момента. Стъпките за повишение на налога в годините за всички изделия, включени в Закона за акцизите, бяха гласувани още миналата година. За нагреваемите тютюневи изделия те ще са 331 лв. за килограм през 2024 г., 380 лв. за килограм от 2025 г. и 400 лв. за килограм през 2026 г. От юни следващата година всички изделия ще имат и бандерол.

Последвайте канала на

Novini.bg
13689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини