НС отхвърли законопроект за забрана в детски градини и училища на материали за половата ориентация, различна от биологичната

  • 29 ноември 2023 12:05

  • 1369
  • 3
НС отхвърли законопроект за забрана в детски градини и училища на материали за половата ориентация, различна от биологичната
© Булфото

След повече от два часа дебатите на първо четене беше отхвърлен законопроектът на „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ (ИТН) за промени в Закона за закрила на детето. „За“ бяха 73 народни представители, 51 - „против“, 48 се въздържаха. Подкрепа заявиха 10 депутати от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, 33-ма от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, 19 от „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“, 10 от ИТН и един независим народен представител. Срещу текстовете бяха един от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, 22-ма от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ (ПП-ДБ), ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – 28. Въздържаха се 21 от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, 26 от ПП - ДБ и един от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с.

С текстовете се предлагаше да бъде забранено на територията на всички предучилищни и училищни заведения да се разпространяват различни агитационни материали и провеждането на мероприятия или обучения на здравна, полова и обществена тематика, които не съответстват на общоприетите морално-етични норми за понятието „биологичен пол“ в обществото и не са одобрени от Министерството на образованието и науката.

Другата забрана се отнася за разпространението на информационни материали и мероприятия, но вече свързани с пропагандиране или ранно определяне на половата идентичност на деца, различна от биологичната, както и извършването на медицински услуги на деца, включващи хормонална терапия или интервенция, несъответстваща на биологичния им пол. 

В административнонаказателните разпоредби вносителят предвижда глоби при установяване на нарушения на посочените по-горе забрани. 

НС реши да не проверява дали срещу действащ министър е бил оказван натиск от депутати

С преходни и заключителни разпоредби се  въвежда забрана в Закона за здравето на пряката реклама и извършване на медицински услуги, включващи хормонална или друг вид медицинска терапия за промяна на пола сред лица под 18 години. Предвижда се отнемане на лиценза на доставчика на социални услуги в Закона за социалните услуги при констатирани нарушения.

Вносителят предлага наказания в Наказателния кодекс за системно нарушение с лишаване от свобода до две години или пробация, и обществено порицание, както и създаването на нов член, с който се регламентира наказанието за умишлено нарушение на новия текст от Закона за здравето, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1369 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.29 | 12:25

1
вече сме под дъното!
Тенев

2023.11.29 | 14:48

3
Абсолютно. Но никой не излиза да протестира- явно е желано.
Каран

2023.11.29 | 14:01

2
Чудно ми е, вие там, вашите родители, техните родители....как израстнаха...Та да се родите вие да гласувате така.... Пфу...

Добави коментар

Водещи новини