Премиерът Денков увери лекарите: Ще ви чувам по-добре

  • 24 ноември 2023 20:29

  • 807
  • 6
Премиерът Денков увери лекарите: Ще ви чувам по-добре
© Министерски съвет

По отношение на бюджета ще направим всичко, което зависи от нас, за да можете да работите по-добре, пациентите да се чувстват по-добре и да сме по-здрави. Това каза премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С пред лекарите след официалното откриване на VI-ия национален конгрес Политики в здравеопазването" на Българския лекарски съюз.

„Няма как да свършим работа без да се разбираме, но няма как да се разбираме, ако не се чуваме, така че тези срещи, които направихме и съм сигурен, че предстоят още, бяха изключително полезни, за да разбера какво точно ви притеснява“, каза още той, визирайки срещите, които се състояха миналата седмица за обсъждане на възможностите за гратисен период за изписване на антибиотици на хартиена рецепта.

По думите на премиера срещите са били полезни, за да разбере какво точно притеснява заинтересованите страни.

Както видяхте, аз нямам проблем да кажа, че нещо може да се промени или отложи, стига да е ясно, че имаме една обща цел и въпросът е как да го направим по-добре, каза още Денков.

Премиерът увери лекарите, че „ще ги чува по-добре“.

Пациентите да са длъжни да спазват назначената им терапия и да не обиждат лекарите, приеха депутатите

„Днес беше огромно удоволствие да приемем и бюджета на НЗОК“, посочи той и допълни, че е било „впечатляващо“, че становищата на партньорите в тристранния съвет са били много положителни.

По-рано днес правителството прие Решение за одобряване на проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г., в който се предвиждат 8 163 353,1 хил. лв. приходи и трансфери общо.

Участниците във форума бяха поздравени от името на президента Румен Радев, от името на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов, от името на управителя на НЗОК Станимир Михайлов и др.

Директорът на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева каза пред участниците във форума, че е внесла предложение до министъра на здравеопазването за връщане на методологичните функции на агенцията, които са били отнети преди време.

„Надявам се, ако предложението бъде прието, да започнем да си партнираме по смислен  начин, защото не смятам, че назиданието е полезна форма на комуникация и на общуване между институциите“, каза още Динева.

Темата „Политики в здравеопазването“ предполага дебат за различните модели в света и е ясно, че когато говорим за здравни системи, няма универсалност. Системите си приличат по високия обществен престиж на медицинската професия, по емпатията към пациента, по безкомпромисно високото качество на медицинското образование, по солидни публични и частни инвестиции в научни дейности, по адекватна и високотехнологична медицинска инфраструктура, по политическа воля и кураж, каза Десислава Тальокова, директор на фондация „Америка за България“.

Конгресът ще продължи и утре. В рамките на форума участниците ще обсъждат профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и тяхната превенция, европейския и националния антираков план, международни политики и модели на финансиране и др.

В последния панел, в който ще се обсъждат политиките и моделите на финансиране в здравеопазването в България, се очаква да участват депутати, министрите на финансите и на здравеопазването Асен Василев и проф. Христо Хинков, представители на НЗОК, на БЛС и др., които след дискусиите да подпишат Меморандум за сътрудничество.

Последвайте канала на

Владимир Василев
807 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
доволен

2023.11.25 | 09:25

6
ко речи на лекарите- ще ви чукам по-добре ли?

2023.11.24 | 21:57

2
Този умира да му снимат повяхналата физиономия.
прав си

2023.11.25 | 08:15

5
все едно жена ти гледам
Анонимен

2023.11.25 | 06:26

4
Разбира се е време за еротични кина 5 стола и една дама с парцал след час с Галка.
Емѝ...

2023.11.24 | 23:14

3
А кога най-сетне ЛГБТ обществото ще намери място в конституцията?
Тенев

2023.11.24 | 21:52

1
Ново апаратче а?

Добави коментар

Водещи новини