Земеделската комисия в НС отхвърли на първо четене предложения на правителството за промени в няколко данъчни закона

  • 22 ноември 2023 22:51

  • 586
  • 1
Земеделската комисия в НС отхвърли на първо четене предложения на правителството за промени в няколко данъчни закона
© Bulphoto (архив)

След като водещата Комисия по бюджет и финанси на Народното събрание не прие в средата на месеца на първо четене предложенията на правителството за промени в няколко данъчни закона, земеделската комисия днес също ги отхвърли.

Парламентарната земеделска комисия не прие на първо четене законопроектите за изменение и допълнение на законите за данък върху добавената стойност, за акцизите и данъчните складове, за данъците върху доходите на физическите лица, за корпоративното подоходно облагане и за местните данъци и такси, внесени от Министерския съвет на 7 ноември.

Законопроектите бяха представени от директора на Дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова.

Министър Вътев: МЗХ работи усилено по закон за търговията с храни

Те обхващат широк спектър от промени: увеличение на корпоративния данък за част от големия бизнес в страна от 10 на сто на 15 на сто, предложенията размерът на данъка върху недвижимите имоти да може да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите в границите, определени в закона и актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години, въвеждането на алтернативен данък върху доходите от дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения, за лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон.

Министерството на земеделието и храните е получило писмо от Министерство на финансите за преработка на проектобюджетната документация във връзка с централизиране на инвестиционните програми на първостепенните разпоредители в бюджета, както и програмите, касаещи сметките за средства от ЕС. В момента проектозаконът се преработва в посока съставяне на общ списък с приоритетни инвестиционни проекти, като бюджетите на министерствата се намаляват с определени суми за капиталови разходи. Това разясниха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) относно проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 г. пред ресорната парламентарна комисия днес.

За първи път МЗХ е изразило становище по законопроекта в обем от 22 страници, тъй като рамката в сектор "Земеделие" не е променена спрямо базовия бюджет от 2023 г. При бюджет за МЗХ в разходната част 289,5 млн. лева, разчетът за 2024 г. е 303 743 000 лева. 

От изложението на министерството стана известно, че са поискали ръст на възнагражденията за работещите в системата на МЗХ, като той да бъде най-голям за онези, които тази година не са получавали увеличение, като Изпълнителна агенция за борба с градушките, където повечето служители са на минимални работни заплати.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
586 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.23 | 00:19

1
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

Добави коментар

Водещи новини