Министър Стойчева: Имаме рекорден брой чужди инвестиции за последните 10 г.

  • 21 ноември 2023 17:52

  • 980
  • 3
Министър Стойчева: Имаме рекорден брой чужди инвестиции за последните 10 г.
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Това споразумение е историческо за България. То ни поставя на място, където могат да се вземат нови решения. Ние показахме, че можем да разширим сътрудничеството си с други членки на организацията, както и да се осигури работа на български компании в сферата. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни, след като по-рано този месец България се присъедини към споразуменията "Артемида" на НАСА. Официалното подписване на договора стана на церемония във Вашингтон в присъствието на Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни и генералния директор на НАСА Бил Нелсън.

България има вече завоевания в изследване на Космоса. Ние сме от страните, които произвеждат космически храни, изпращали сме определени технологии и елементи за изследователските лунходи, има българска компания, която разработва нови сателити и компании, които разработват дронове. Това ни поставя в предни позиции, за да можем да се включим в сътрудничеството и финансирането по споразумението, заяви Стойчева.

По време на визитата имахме срещи с представители на американски компании. Ние представяме България вече като ново лице, като място, на което могат да се реализират иновации, представяме това, че ние избираме да тръгнем по пътя на модерната икономика, посочи тя.

Министър Стойчева представи възможностите за инвестиции в България пред американски компании във Вашингтон

Министърът коментира и темата как се отразяват на работата ѝ сложните отношения в управляващото мнозинство.

Присъединих се към този кабинет с ясното съзнание да създаваме добри условия за бизнес. Надявам се да подобрим условията за инвестиции. Доста е трудно, целите, които си заложихме, са амбициозни и ще имат сериозен положителен ефект върху икономиката и обществото, отбеляза Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни.

Тази година имаме рекорден брой инвестиици спрямо последните 10 г. и ръст от 50% спрямо миналата година - 3,2 млрд. лева преки чуждестранни инвестиции от януари до септември, заяви министърът на иновациите и растежа, като уточни, че част от сферите, в които са направени тези инвестиции, са преработващата индустрия, информационните технологии, роботиката, фармацията, логистиката.

Това са инвестиции, които показват, че в България има условия за бизнес и можем да се похвалим с повишаване на интереса към страната ни. Инвеститорите се интересуват от добрата среда, от предсказуемост, от прозрачност. А ние имаме много добра макроикономическа рамка, една от най-добрите в европейски мащаб, в резултат на валутния борд имаме и доста устойчива цялостна икономическа среда. Това ни осигурява предимство и ние трябва да го използваме. Работим за това да превърнем България в иновационен хъб за Югоизточна Европа. Имаме тези условия, каза още Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
980 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.22 | 01:13

3
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex
1224

2023.11.21 | 22:41

2
KASOVITE BELEJKI OT RESTORANTA NE GO BROIM VE4E

2023.11.21 | 18:53

1
Слава на Путин! Слава на братушките!

Добави коментар

Водещи новини