Лорер: Унгария няма легитимно основание за жалба срещу България във връзка с транзитните такси

  • 17 ноември 2023 20:15

  • 521
  • 8
Лорер: Унгария няма легитимно основание за жалба срещу България във връзка с транзитните такси
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Решението за увеличаване на транзитните такси на преминаващия руски газ през българска територия е в категорията "Санкции срещу Русия” и е добре дошло, ако успеем да си съберем парите от "Газпром". Досега това не е правено и скоро ще разберем развоя по този въпрос. Това каза Даниел Лорер (ПП-ДБ), заместник–председател на парламентарната "Комисия по външна политика" и член на "Комисия по икономическа политика и иновации", в коментар пред БТА от кулоарите на провелата се днес кръгла маса в София "Публично-частното партньорство в България", организирано от Делфийския икономически форум.

Що се отнася до официалната реакция на Унгария и каква очаква да бъде тя, Лорер не вижда правно основание за жалбата от тяхна страна. "Нашата теза и разбиране е, че таксата отива за "Газпром", а не при потребителите в Сърбия и Унгария. Така че не би трябвало да се тревожат", уточни депутатът. Според него Унгария може да има легитимен интерес ако решението на НС натовари унгарските потребители с по-високи цени, какъвто по думите му не е случаят.

ЕК направи уточнение относно увеличените такси от България за пренос на руски газ

Той даде "4+" на качеството на законодателния процес в България и мотивира оценката си с изключително кратките срокове, които имат народните представители за изпълнение на законодателната програма.

"Изпълнението на законодателната програма ни кара да бързаме и това бързане се превръща понякога в преработване на закони, които са били гласувани наскоро", обясни Даниел Лорер. -  "Има какво да се желае по качеството".

"Тъй като още не сме измислили "ротационен бюджет" е очевидно, че той трябва да бъде един. И при едно ротационно управление, рамката трябва да отразява вижданията и на двете страни. В крайна сметка бюджетът ще отрази и техните виждания, защото те са тези, които ще го изпълняват след март". Това каза още Лорер малко преди преди да стане известно, че между Министерството на финансите и партиите подкрепящи правителството в лицето на ГЕРБ и ДПС е постигнато принципно споразумение по темата за бюджета за следващата година, както и за деривацията за руски петрол в бургаската рафинерия.

Той сподели, че наред с несъгласието по инвестиционните разходи в първоначалния вариант на бюджета за 2024 г., такива има и при социалните разходи.

"България ще има рекорден в абсолютна стойност брутен вътрешен продукт догодина.  Така че когато има достатъчно, разделянето на този бюджет според приоритетите е въпрос на време и диалог", добави той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
521 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Габибо

2023.11.18 | 15:20

8
Achtung achtung juden propaganda!
Scarface

2023.11.18 | 08:07

7
Тоя не ли мобилизиран в Израел, Хамас да го надупят

2023.11.17 | 21:55

6
Лорер се насра.
Тенев

2023.11.17 | 21:46

4
Това ще го каже скъпи:)
Тенев

2023.11.17 | 21:47

5
Съда

2023.11.17 | 21:20

3
чифут, заминавай за ГАЗА

2023.11.17 | 20:58

2
Ти пък си толкова легитимен,че няма повече на къде,скапан евреин

2023.11.17 | 20:41

1
Лорер , защо не си в Израел да си защитаваш Родината срещу Хамас ? Ти не си достоен да се наречеш евреин ! Ти си предател който ако има достойнство ще умре като Илко Ескенази .

Добави коментар

Водещи новини